Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Minister Nagy na služobke v Durbane: Čo tam robí v šortkách pri mori?

Minister životného prostredia József Nagy v juhoafrickom Durbane Zobraziť galériu (3)
Minister životného prostredia József Nagy v juhoafrickom Durbane (Zdroj: archív J. N.)

DURBAN – Minister životného prostredia si užíva horúcu africkú exotiku. Kým na Slovensku sa pripravujeme na mínusové teploty, József Nagy sa na sociálnej sieti pochválil fotografiou zo slnkom zaliatej pláže. Aj keď to vyzerá na príjemnú dovolenku v Juhoafrickej republike, zdanie klame. Minister sa tu totiž zúčastňuje na medzinárodnej konferencii ku klimatickým zmenám. Ráno si však nenechá ujsť beh na pláži.

Kvôli služobnej ceste v Afrike sa Nagy v pondelok nezúčastnil ani narodeninovej oslavy premiérky Ivety Radičovej. Už v utorok ráno si na Facebook zavesil fotku, na ktorej stojí v športovom tričku a šortkách na brehu Indického oceána. „Na rannom joggingu, pri pláži v Juhoafrickom Durbane je asi 3 km-ový chodník, kde sa dá fajn zabehať. Rád by som nechal aspoň kilo-dve v hladujúcej Afrike,“ napísal.

V Durbane sa však Nagy nevenuje len zveľaďovaniu svojho tela, predstavuje tu unikátne ekologické tehly, ktoré vyrábajú Slováci z odpadu vznikajúceho pri spracovaní celulózy. „Teším sa z úspechu, lebo sa nestáva tak často, že naše know-how sa vyváža do sveta,“ uviedol na svojom profile Nagy. Táto metóda dokáže ušetriť pri tone vyrobených tehál minimálne 75 kilogramov emisií oxidu uhličitého, ktorý vzniká pri vypaľovaní tehál klasickým spôsobom. Použiť sa dajú na výstavbu domov a administratívnych budov.

Minister zároveň vedie v Afrike slovenskú delegáciu na 17. konferencii zmluvných strán Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy a na 7. stretnutí strán Kjótskeho protokolu. Podľa predbežných odhadov sa na konferencii zúčastňuje 20-tisíc ľudí, pričom s prejavom ku klimatickým zmenám vystúpil aj monacký princ Albert II. Podľa slov ministra princ „vyzval národy k záväzku pre zníženie skleníkových plynov.“

Minister predstavil technológiu na výrobu ekologických tehál

Minister životného prostredia József
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív J. N.)

Minister životného prostredia József
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív J. N.)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu