Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Súdna rada má opäť voliť podpredsedu NS SR

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súdna rada má opäť v pláne voliť podpredsedu Najvyššieho súdu SR - tento bod je v programe najbližšieho rokovania rady, ktoré bude 17. januára.

Kandidátom na post je naďalej sudca NS SR Igor Burger, o ktorom mali členovia najvyššieho orgánu súdnictva rozhodovať už v auguste 2011 na zasadnutí v Omšení. Burger sa však pred tým zranil - šliapol na klinec a voľbu museli odložiť.

O zvolenie podpredsedu NS SR sa rada viackrát neúspešne snažila, stolička nie je obsadená od 30. mája 2010, keď sa skončilo funkčné obdobie bývalej podpredsedníčky súdu Daniely Švecovej. Tá ako podpredsedníčka istý čas viedla Najvyšší súd SR v období, kým nebol zvolený predseda. Už pred koncom svojho funkčného obdobia sa uchádzala o post kandidátky na funkciu podpredsedníčky na ďalšie obdobie, ale súdna rada ju nezvolila.

Neskôr sa o post okrem Švecovej uchádzal aj známy Harabinov kritik a sudca NS SR Peter Paluda. Obaja sa však opakovane kandidatúry vzdali, Paluda argumentoval aj tým, že na voľbu nedostal pozvánku. V inom kole voľby zas Švecová požiadala o odklad voľby pre jej práceneschopnosť. Paluda vtedy nepredložil všetky potrebné dokumenty, nemal správny písomný súhlas, že s kandidatúrou súhlasí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu