Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kaliňák obvinil Galka z "bejby" prepisov!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Smeru-SD Robert Kaliňák podáva trestné oznámenie na exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS). Dôvodom je údajné zneužitie nezákonných odposluchov. Viacero médií zverejnilo prepisy telefonátov medzi Kaliňákom a redaktorkou Pravdy Vandou Vavrovou, kde s ňou poslanec aktívne diskutuje o obsahu jej článkov.

Kaliňák je presvedčený, že za zverejnením prepisov je Galko. "Dokazuje to svojimi vyhláseniami, ktoré zverejnil počas zasadnutia brannobezpečnostného výboru, ako aj včera (23.11.) na svojej tlačovke, kde uviedol, že v najbližšej budúcnosti sa zverejnia dokumenty, ktoré budú hovoriť o prepojení politika a novinára," zdôraznil Kaliňák.

Podľa jeho slov nie je podstatný obsah rozhovoru s Vavrovou, ale "obludnosť konania podpredsedu SaS, ktorý odpočúval bez zákonných dôvodov politikov, novinárov, svojich kolegov aj ochrankárov". "Galko špicľuje ľudí a zisťuje informácie pre svoj osobný politický boj. Môžeme veľakrát riešiť, či som v súkromnom rozhovore použil nevhodný tón, podstatné je, že neexistoval žiaden zákonný dôvod na odposluch novinára a opozičného politika," tvrdí exminister vnútra a šéf výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS.

Na Generálnu prokuratúru SR tiež Kaliňák posúva spis Vandy Vavrovej. Ten obsahuje aj záznamy, ktoré sa môžu vyhotovovať len vtedy, ak sa majú informácie získané cez ITP použiť v trestnom konaní. "VOS predložila súdu žiadosť o predĺženie tohto dopočúvania približne v druhej tretine rozhovorov. Argumentovali aj tým, že bolo zistené ohrozenie štátneho tajomstva. Ak ste čítali ten prepis, viete, že taká informácia sa tam nenachádzala. Na základe tejto žiadosti bolo povolené predĺženie odpočúvania novinára a mňa, aby mal Galko možnosť zistiť, ako sa jeho tender, ktorým ukradol vojakom dva milióny eur, vyvíja," povedal.

Kaliňák je teda presvedčený, že vojenskí agenti oklamali sudcu, ktorý predĺženie odpočúvania povolil. "Rád by som vedel, ako tento rozhovor ohrozil obranu štátu. Galko oživil v 21. storočí ŠtB. Človek, ktorý si vytvorí vlastnú ŠtB, je najväčším ohrozením demokracie," vyhlásil.

Na otázku, či vie o ďalších odpočúvaných novinároch, priamo neodpovedal. "Až budem mať istotu aspoň na 80 percent, tak vám poviem, ale nie som ďaleko. Ja nie som ten, kto obviňuje ľudí z niečoho, čo nie je pravda. Ak sa niečo objaví, určite zvolám tlačovku," avizoval.

Prepisy telefonických rozhovorov do redakcií zaslal anonym podpísaný ako "priateľ skutočnej pravdy". Bývalý šéf rezortu vnútra mal podľa anonymných dokumentov bez špeciálneho označenia žiadať od Vavrovej napríklad aj to, aby sa podrobne zaoberala porušením rýchlostných predpisov, ktorých sa dopustil vtedajší minister obrany Galko. Novinárku, ktorá mala byť niekoľko mesiacov terčom odpočúvania Vojenského obranného spravodajstva (VOS), mal navyše Kaliňák postaviť do pozície svojej spojky. "Ty budeš môj komunikačný prostriedok k Nore (šéfredaktorka Pravdy, pozn. red.), takže choď Nore povedať moje stanovisko. A že si fakt želám, aby som jej nemusel volať," píše sa v prepisoch.

Galko ešte v utorok (22.11.) v parlamente poprel, že by mal prístup k prepisom nejakých rozhovorov. Súčasne však hypoteticky poukázal na to, že by považoval za tragédiu, ak by sa nejaký poslanec alebo politik vyhrážal redaktorke pomstou v prípade, že "nebude robiť isté kroky voči nejakému členovi vlády".

Tlačovka Kaliňák

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu