Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dostál navrhuje úroky z omeškania pri výživnom

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zaviesť od apríla budúceho roka platenie úrokov a poplatkov z omeškania pre tých, ktorí neplatia výživné v stanovenom termíne, navrhuje poslanec OKS Ondrej Dostál.

Ako uvádza v dôvodovej správe k návrhu novely zákona o rodine, ktorý predložil do Národnej rady SR, účelom je odstrániť nelogickú situáciu, keď záväzky súvisiace s plnením vyživovacej povinnosti medzi príbuznými, predovšetkým vo vzťahu k maloletým deťom, sú z hľadiska reálneho nároku na úroky či poplatky z omeškania znevýhodnené voči iným záväzkovým vzťahom v rámci občianskeho práva. Výška úrokov sa bude rátať podľa ustanovení Občianskeho zákonníka. Znamená to, že úroky z omeškania sú o osem percentuálnych bodov vyššie ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky.

Návrh novely zákona stanovuje aj povinnosť súdu rozhodnúť o poplatku za zročné výživné ako príslušenstve výživného pri jeho spätnom priznaní. Poplatok za zročné výživné sa vypočíta rovnakým spôsobom ako úroky omeškania podľa Občianskeho zákonníka.

V súčasnosti možno neplnenie vyživovacej povinnosti sankcionovať prostriedkami trestného práva a podľa Exekučného poriadku možno neplatičovi zadržať vodičský preukaz. V prípade neplnenia povinnosti platiť výživné dochádza k poškodzovaniu záujmov oprávnených osôb, pričom najčastejšie ide o maloleté deti. K poškodzovaniu záujmov oprávnených osôb dochádza aj vtedy, keď k plateniu výživného prichádza oneskorene. Kým v iných záväzkových vzťahoch v rámci občianskeho či obchodného práva má oneskorené platenie za následok platenie úrokov z omeškania, poplatkov z omeškania alebo inú sankciu v prospech veriteľa, pri oneskorenom plnení vyživovacej povinnosti dochádza iba k splateniu samotného výživného bez príslušenstva v podobe úroku alebo poplatku z omeškania. Ako Dostál poukázal, špeciálne pri neplnení si vyživovacej povinnosti rodiča voči maloletému dieťaťu dochádza k absurdnej situácii, že rodič, ktorý sa stará o dieťa, de facto úveruje rodiča, ktorý platí výživné oneskorene alebo ho neplatí vôbec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu