Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nešťastník Matovič: V minulosti mu stroskotal ambiciózny kšeft!

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA – Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič prežíva smolné obdobie. Po tom, čo sa mu podarilo vyzbierať dostatok hlasov na registráciu názvu strany Obyčajní ľudia, sa mu ušla studená sprcha od bývalého šéfa SNS Víťazoslava Morica, ktorý mu prebral názov strany. Ako sa nám podarilo zistiť, podobnému neúspechu musel čeliť už v minulosti, keď mu nevyšiel ambiciózny plán.

Cestu do parlamentu môže Matovičovcom skomplikovať fakt, že názov hnutia okolo Igora Matoviča, ktoré sa postupne dostalo do povedomia verejnosti, nakoniec nebude môcť použiť. V piatok 28. októbra Matovič síce na ministerstve vnútra požiadal o registráciu hnutia, ale v ten istý deň sa Slovenská národná koalícia - Slovenská vzájomnosť (predtým Pravá SNS) Víťazoslava Morica premenovala práve na stranu Obyčajní ľudia. Krok bývalého predsedu SNS tak prekazil Matovičovcom plány. Názov aj skratka nového politického subjektu sa totiž musia od existujúceho odlišovať.

Nie je to však prvý raz, čo sa Matovičovi nepodarilo zaregistrovať ochrannú známku. Už v roku 2004 sa totiž pokúsil o registráciu názvov Fokola a Focola a v roku 2005 názvu Čumil. Jeho žiadosti však zamietli.
„To je päť-desať rokov stará vec. Je to dávno. Išlo o firemné projekty,“ uviedol s tým, že viac celú vec nechce komentovať. Názov Čumil vymyslel pre noviny, Fokola a Focola mali byť pre nápoje. Ochrannú známku Obyčajní ľudia má na Úrade priemyselného vlastníctva zaregistrovanú od roku 2009. Tá sa však podľa zákona vzťahuje len na služby a tovary.

Ktovie, ako Matovičovci dopadnú v marcových predčasných voľbách. Neskorá registrácia ich môže stáť postup do parlamentu. Do volieb už totiž nezostáva veľa času, aby si ľudia zvykli na nový názov strany. Matovič by však mohol čerpať aj z reálnych skúseností s fackami, ktoré mu uštedril osud. Slávnou sa stala tá od Anny Belousovovej na chodbách parlamentu.

Štyria členovia skupiny Obyčajní ľudia sa v roku 2010 dostali do parlamentu na kandidátke SaS, napriek tomu, že v zozname kandidátov boli na posledných štyroch miestach. Aj v parlamentných voľbách 2012 chce Matovič s kolegami na kandidátke obsadiť posledné priečky.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu