Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Osuský: SaS bola pre OKS lepšou voľbou ako Obyčajní ľudia

Peter Osuský
Peter Osuský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Alternatíva ísť na kandidačnú listinu SaS bola pre Občiansku konzervatívnu stranu (OKS) podľa poslanca Národnej rady z OKS Petra Osuského lepšou voľbou ako kandidátka Obyčajných ľudí. Predsedníctvo OKS rozhodlo, že jej kandidáti budú v marcových predčasných parlamentných voľbách kandidovať na kandidátke strany Igora Matoviča.

Osuský však prijal ponuku SaS a bude jej kandidátom, to ho stálo aj členstvo v OKS. „Roky som v zásade vždy akceptoval rozhodnutia grémií strany. Alternatíva SaS bola lepšou opciou, hoci zo srdca si želám, aby sa naplnili obe opcie. SaS z hľadiska skúsenosti je jasnejšia a čitateľnejšia,“ povedal Osuský. V postojoch SaS nachádza body, kde sa aj názory OKS a SaS prekrývali, preto videl túto opciu ako nosnú. „Strana sa rozhodla pre inú alternatívu. Na základe neľahkej úvahy som sa prvýkrát postavil proti tomu, čo sa domnievala väčšina. Uvidíme, aký bude výsledok,“ dodal. Osuský by mal byť na kandidátke SaS medzi 15. až 20. miestom.

Osuský tvrdí, že išlo o politické rozhodnutie. „Nešiel som na kandidátku, že musím byť bezpodmienečne v parlamente. Ak ľudia budú chcieť, aby som bol v NR SR, budú hlasovať. Ale nie je to pre mňa existenčná záležitosť,“ povedal. Projekt SaS považuje za dobrý. Nad členstvom v SaS v súčasnosti neuvažuje. „Toto nie je témou dňa, ak to bude vôľa voliča, budeme mať roky času na akékoľvek rozhodnutie v tomto smere,“ povedal.

Osuský si je vedomý, čo prináša pojem liberál. Zdôraznil však, že v minulosti išlo o slobodných ľudí. Dnes má tento pojem iný nádych. „OKS bola vždy v ekonomických otázkach liberálnou stranou. Richard Sulík i poslanci NR SR za SaS mali možnosť zistiť, aké sú moje názory. Vždy staviam na desatore. V dnešnej slovenskej spoločnosti je dôležité, aby sa dodržiavalo prikázanie o nekradnutí. Táto hodnota nie je cudzia ani kolegom s SaS,“ vyhlásil Osuský. Zároveň v súvislosti s iniciatívou SaS legalizovať partnerstvá homosexuálov pripomenul, že bol pravdepodobne prvým lekárom na Slovensku, ktorý sa staral o ohrozených ľudí AIDS a už vtedy bol presvedčený, že zasluhujú ochranu. „Videli, že vo mne nemali nepriateľa. Odoberal som krv bez rukavíc, aby som ich netraumatizoval. Bolo to možno len gesto, ale vtedy boli hysterické nálady verejnosti,“ konštatoval.

SaS tiež presadzuje dekriminalizáciu marihuany. Tu Osuský pripomína, že Slovensko nie je ostrov blaženosti a vidíme bežne v správach opité 14-ročné dievčatá. Napriek tomu však spoločnosť kriminalizuje človeka, ktorý má pri sebe gram jointu. „Moji kolegovia v SaS vedia, že nikdy nebudem súhlasiť s liberalizovaním potratového zákona, že zabíjanie nevinných detí je pre mňa horšie ako popravy mnohonásobných vrahov,“ vyhlásil s tým, že rozhodnutie o kandidatúre na kandidátke SaS bolo urobené pri pomerne dobrom poznaní jeden druhého. „Obe strany vedeli, do čoho idú. Ak budem v parlamente, budeme zastávať dobré stanoviská pre Slovensko,“ dodal.

Ako uviedla dnes hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová, Osuského vnímajú pre tím strany ako posilu. „Ide o čestného a vzdelaného človeka,“ uviedla. Predseda SaS Richard Sulík vyzdvihol obrovský rozhľad Osuského. „Sme presvedčení, že po marcových voľbách bude významnou posilou poslaneckého klubu SaS. Jeho postoje a hodnoty, ktoré vyznáva, sú blízke hodnotám SaS, a aj preto bude kandidovať z prvej dvadsiatky," uvádza predseda SaS Richard Sulík na straníckom webe.

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Peter Zajac dnes oznámil, že do parlamentných volieb bude kandidovať jeho strana spolu s predstaviteľmi strany Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) na kandidátke strany Igora Matoviča, ktorá by mala niesť názov Obyčajní ľudia a nezávislí kandidáti. Výnimkou je Peter Osuský, ktorý prijal ponuku SaS a tým mu zaniklo aj členstvo v OKS.

OKS mala v tomto volebnom období v parlamente štyroch poslancov, ktorí sa do NR SR dostali na kandidátke strany Most-Híd. Po októbrovom páde vlády, keď ju nepodržala aj trojica členov OKS, zo strany vystúpil František Šebej. Ten sa už tento týždeň dohodol so stranou Most-Híd, že bude na jej kandidátke opäť. Teraz stranu opustil aj Peter Osuský: „Peter Osuský sa rozhodol pre osobné riešenie a prijal ponuku kandidovať ako individuálna osoba na kandidátke SaS, čím mu automaticky zaniká členstvo v OKS. Šebej a Osuský opustili stranu, s ktorou prežili najhoršie chvíle a dostali sa s ňou do parlamentu,“ vyhlásil Zajac.

Predčasné parlamentné voľby budú 10. marca 2012. NR SR v októbri na základe politických dohôd rozhodla o skrátení volebného obdobia. Strany, ktoré chcú kandidovať, musia predložiť kandidačnú listinu do 11. decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu