Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SaS neustúpi, Smer za euroval zahlasuje, tvrdí politológ

Politológ Rastislav Tóth
Politológ Rastislav Tóth (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvýšenie eurovalu SaS v parlamente nepodporí, napokon však zaň zahlasuje Smer-SD a vládna koalícia bude pokračovať v pôvodnom zložení. Takýto vývoj riešenia kľúčovej politickej agendy týchto dní predpokladá politológ Rastislav Tóth. Tvrdí, že na Smer-SD, Most-Híd aj KDH tlačia ich európski partneri a preto si "budú musieť splniť úlohy."

V utorok podľa Tótha euroval v pléne schválený nebude, pretože SaS bude proti a Smer-SD sa zdrží. Politológ predvída, že čoskoro sa bude konať opakované hlasovanie, pri ktorom síce bude Smer-SD "frflať", ale zvýšenie záruk v eurovale odobrí. Liberáli podľa Tótha vychádzajú z kalkulácie, že zvýšenie eurovalu v parlamente možno presadiť aj bez ich hlasov a oni si pripíšu plusové body pre odmietanie nepopulárneho projektu. Svoj postoj po zásadnej kritike už zmeniť nemôžu, myslí si Tóth. "Boli by všetkým na smiech," vysvetľuje. Politici SaS si podľa Tótha vopred dobre vyrátali, aké budú scenáre vývoja, sú pripravení aj na predčasné voľby a uškodiť by im mohla jedine rekonštrukcia vlády bez ich účasti.

Slovenské rozhodovanie o zväčšení záruk v eurovale podľa Tótha schválenie tohto projektu neohrozí. "Slovensko určite nemôže nič zmeniť. V hre sú príliš veľké peniaze pre francúzske a nemecké banky," tvrdí. Ako dodal, o všetkom podstatnom je už rozhodnuté a slovenskej verejnosti sa pred očami odvíja divadlo, ktoré nebude mať podstatný význam. "Všetci vedia, ako to dopadne." Pripúšťa tiež, že SDKÚ-DS a Smer-SD sa už aj dohodli na alternatívach ďalšieho vývoja a na spoločnom schválení eurovalu.

Rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií Samuel Abrahám naopak očakáva, že SaS ustúpi. "Pre pána Sulíka je odmietnutie eurovalu názorová, ideologická pozícia. Na druhej strane, on nie je ideológ, nie je hlúpy. Musí nájsť ústupovú cestu a zabezpečiť schválenie eurovalu vládnou koalíciou," myslí si. Ako vysvetlil, zvýšenie eurovalu časťou vládnej štvorky spoločne so Smerom-SD by malo závažné dôsledky pre vládnu koalíciu a osobitne pre SaS. "Znamenalo by to predčasné voľby, pád vlády a pád jeho pozície na čele národnej rady."

Otázne pre Abraháma zostáva, či je zvyšok koalície ochotný Sulíkovi pomôcť nájsť riešenie a zrealizovať ho. Nazdáva sa, že koalícia sa napokon na istom kompromise dohodne, za jednu z možností považuje podporu eurovalu väčšinou poslancov za SaS s výnimkou Sulíka. "Zvíťazí politický pragmatizmus. Nájdu nejaký modus vivendi," predpokladá.

Rokovanie o navŕšení eurovalu je prvým bodom 24. schôdze parlamentu, ktorá sa začne v utorok 11. októbra o 13:00. Hoci podporu tomuto projektu deklaruje výrazná väčšina poslancov, postoj Smeru-SD vyvolal patovú situáciu. Euroval sociálni demokrati síce podporujú, odmietajú zaň však hlasovať, kým koalícia nepreukáže, že ho podporí najmenej 76 hlasmi. V opačnom prípade líder Smeru-SD Robert Fico žiada politické ústupky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu