Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Procházka: Sulík a Fico hrajú so Slovenskom ruskú ruletu

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Radoslava Procházku (KDH) si myslí, že najzodpovednejšou možnosťou je usilovať, aby euroval na Slovensku prešiel na prvý raz. "Mňa mrzí, že Slovensko je v situácii, kedy pán predseda Sulík s pánom podpredsedom Ficom hrajú so štátom a jeho občanmi ruskú ruletu, kto vydrží dlhšie nezahlasovať za," povedal Procházka v relácii STV O päť minút dvanásť a označil to za avanturizmus.

Podľa neho je okrem ekonomických dôsledkov v hre aj politický rating Slovenska, jeho dobré meno a reputácia. Podľa neho takýto prístup znamená, ako keby bola európska budúcnosť Slovenska nejaká videohra, kde keď sa na displeji objaví koniec hry, tak "vy len hodíte žetón a idete znova".

V prípade otázky eurovalu ide podľa Procházku o európsku budúcnosť Slovenska. "V takej chvíli by nejaké testosterónové škriepky medzi nadrozmernými egami, ktoré v politike sú, nemali mať prím pred tým, či SR necelých 20 rokov po získaní samostatnej štátnosti dorástla mentálne a hodnotovo do európskych nohavíc a chce ich nosiť," vyhlásil Procházka s tým, že keď nie, tak jediné, čo jej mimo únie zostáva, "sú tie tepláky, ktoré nosila za Mečiara". Podľa neho nejde v tomto prípade o zákulisne hry, ale skôr "testosterónový súboj" medzi Ficom a Sulíkom, kto vydrží dlhšie nezahlasovať za, aby sa pred voličmi ukázal ako populárnejší, odolnejší a mužnejší a väčší alfa-samec. Maďarič nevie, čo má Procházka pod testosterónovou politikou na mysli. "Môžem len povedať, že Smer vystupuje veľmi zrozumiteľne a vecne," povedal.

Podpredseda Smer-SD Marek Maďarič oponoval Procházkovi, že zodpovednosť za schválenie alebo neschválenie eurovalu leží na pleciach vlády a koalície. "Táto vláda vyslovila s týmto súhlas ... a od tejto vlády predovšetkým to očakávajú partneri v eurozóne. Opozícia, teda špeciálne Smer, postavila legitímnu požiadavku, a to už platí niekoľko mesiacov, že ak chce koalícia aj naše hlasy, musí si premiérka zabezpečiť vládnu väčšinu," povedal. Pripomenul, že pred mesiacom ponúkli aj rokovanie, lebo videli, že premiérka si nevie zabezpečiť väčšinu a označil to za ústretový krok. "Nikto si nemôže myslieť, že opozícia, keď sa lúskne - príde a odovzdá hlasy a potom sa odplazí do doby temna, kam nás mnohí predstavitelia koalície pasujú," povedal Maďarič. Pripomenul, že predseda najväčšej koaličnej strany rokovania s nimi odmietol s tým, že sa najprv musí dohodnúť koalícia. Podľa Maďariča to znamená, že "nejakú dohodu asi majú". Navyše podľa Maďariča stále nie je jasné, o čom presne sa bude v utorok hlasovať.

Pre Procházku je smutný pohľad na stranu, ktorá ma podľa neho 40 percentnú podporu verejnosti a 40 percent mandátov v parlamente a nie je "schopná autonómne sa postaviť v parlamente za vlastné presvedčenie". Podľa neho v Smere prevládni "najnižšie stranícke pudy", zdá sa mu, že strana vymenila Slovensko za politický kalkul. Maďarič vysvetľoval, že euroval nepodporia bez toho, aby mal dostatočnú podporu v koalícii, lebo Slovensko aj následne čakajú ťažké rozhodnutia. "My chceme vedieť, ak teda zahlasujeme za zvýšenie eurovalu, tak pozajtra čo? Znova čaká túto vládu, ktorú my tým zachránime, ktorá vlastne nefunguje, že zase pán Sulík - z tých vládnych kresiel poodskočia, zase Smer bude riešiť tie problémy?," vysvetľoval Maďarič. Koalícia by podľa neho musela povedať, že je aj bez opozície vie schvaľovať veci a toto je len výnimka, alebo si nadstaviť zrkadlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu