Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rokovanie októbrovej schôdze ovplyvní hlasovanie o eurovale

BRATISLAVA – Vyše deväťdesiat bodov čaká na prerokovanie na októbrovej schôdzi Národnej rady SR, ktorá začne v utorok 11. septembra o 13:00. V úvode sa plénum bude zaoberať navýšením eurovalu. Hoci väčšina poslancov parlamentu deklaruje eurovalu podporu, výsledok hlasovania je neistý.

Hlasovať za zvýšenie slovenských záruk totiž odmieta SaS a kým koalícia nenájde v parlamente pre tento projekt väčšinu, svojich 62-hlasov nechce pripojiť ani opozičný Smer-SD. Zákonodarcovia z SaS trvajú na tom že za zvýšenie eurovalu 1 v súčasnej podobe ruku nezdvihnú.

Návrh SaS, ktorý koaličným partnerom predložil, podľa medializovaných informácií premiérka Iveta Radičová(SDKÚ-DS) odmietla. Okrem iného počítal s tým, že sa vládne strany v dodatku ku koaličnej zmluve zaviažu, že nepodporia euroval 2.

O možnom riešení a návrhu SaS by mali predstavitelia strán vládnej koalície rokovať ešte v pondelok. Výsledok sporu o euroval, ktorý ohrozuje spoločné fungovanie koalície, poznačí ďalšie rokovanie schôdze. Diskusia si vyžiada aj novela zákona o pedagogických zamestnancoch z dielne ministra školstva Eugena Jurzycu, ktorá má učiteľom zvýšiť platy v priemere o dve percentá na úkor iných výhod.

Na prerokovanie čaká takmer štyridsiatka poslaneckých návrhov zákonov, väčšinu z nich odsunuli z júlovej a následne aj zo septembrovej schôdze parlamentu. K problematickým témam opäť pribudla aj novela zákona o štátnom občianstve.

Koaličné strany s výnimkou Mosta-Híd chcú, aby občania ktorí získajú cudzie občianstvo, neprišli o slovenský pas, ak mali v cudzine evidovaný pobyt. Most-Híd takúto zmenu považuje len za kozmetickú a cestu vidí iba v návrate k stavu, ktorý bol na Slovensku pred prijatím dnešného znenia novely minulý rok za vlády Roberta Fica (Smer-SD).

Na program by sa malo dostať aj zrušenie Mečiarových amnestií, ktoré však bez hlasov opozičného Smeru-SD nemá šancu prejsť. Predseda Smeru-SD Robert Fico odsúdenie amnestií pripúšťa, ich zrušenie však považuje za “právny suterén”.

SNS sľubuje podporu zrušeniu amnestií v prípade, ak plénum odobrí ich pozmeňujúci návrh, ktorým sa zrušia aj amnestie udelené prezidentom Michalom Kováčom synovi. Rokovať by sa malo aj o zrušení priestupkovú imunitu. Na takýto krok bude koalícii stačiť 76 hlasov, ktorými disponuje.

Poslancom však naďalej aj po prípadnom zrušení priestupkovej zostane trestnoprávna imunita, na jej zrušenie treba 90 hlasov. Andrej Ďurkovský (nezávislý) spolu s Mariánom Kvasničkom (KDH) však chcú umožniť, aby sa poslanci mohli trestnoprávnej imunity dobrovoľne vzdať. Aj na takúto zmenu však budú potrebovať hlasy od Smeru-SD.

V programe októbrovej schôdze NR SR je aj viacero volieb, okrem iných by malo plénum rozhodnúť o šéfovi Národného bezpečnostného úradu. Na zvolenie do tejto funkcie pre neistotu budúcnosti koalície čaká poslanec za SaS Kamil Krnáč od septembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu