Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SaS vraj odmietla najnovší návrh premiérky Radičovej

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) odmietla najnovší kompromisný návrh predsedníčky vlády Ivety Radičovej v spore o posilnenie Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, pričom sa odvolala na bližšie nešpecifikovaný vládny zdroj.

"Dohodu s SaS nemáme. Ponuku premiérky odmietli, pokúsime sa ju modifikovať,“ uviedol zdroj bez ďalších podrobností.

Posilnenie eurovalu prešlo hlavnou skúškou pred týždňom, keď dolná komora nemeckého parlamentu odsúhlasila jeho nové právomoci. Lídri eurozóny sa na júlovom summite dohodli na tom, že EFSF za určitých podmienok poskytnú dodatočné právomoci, vrátane prípadného podieľania sa na rekapitalizácii bánk, ďalej možnosť nakupovať vládne dlhopisy a poskytovať preventívne úverové linky členským krajinám eurozóny.

Po minulotýždňovom schválení v holandskom parlamente čaká rozšírený euroval na ratifikáciu už iba na Malte a na Slovensku. O dodatku k rámcovej zmluve o EFSF, teda o navýšení zdrojov a kompetencií prvého eurovalu, ako aj o zákone o špecifických štátnych zárukách, ktorým sa má navýšenie podielu Slovenska vykonať, by mal slovenský parlament hlasovať po dohode koaličných lídrov v utorok 11. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu