Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SaS za euroval v súčasnej podobe hlasovať nebude

Jozef Kollár
Jozef Kollár

BRATISLAVA – Poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka v utorok za zvýšenie euroval 1 v súčasnej podobe ruku nezdvihnú. Vyhlásil to predseda poslaneckého klubu Jozef Kollár v dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Strana SaS je podľa Kollára prekvapená z toho, že odmietavé stanovisko premiérky Ivety Radičovej k ich návrhom sa dostalo do médií. Euroval v dnešnej podobe je podľa Kollára pre Slovensko rizikom obrovských ekonomických škôd a preto je pre SaS neprijateľné. SaS chce s koaličnými partnermi stále nájsť také riešenie, ktoré zabezpečí, že občania Slovenska nebudú musieť posielať peniaze do krajín, ktoré hospodária nezodpovedne, dodal Kollár. Návrh SaS, ktorý podľa dnešného denníka Sme odmietla premiérka Radičová, počítal okrem iného s tým, že sa vládne strany v dodatku ku koaličnej zmluve zaviažu, že nepodporia euroval 2.

"Ak nebudú odsúhlasené základné podmienky návrhu riešenia, ktoré sme dali na stôl, potom SaS za takýto euroval nezahlasuje," zdôraznil Kollár s tým, že ich strana išla do politiky preto, aby presadzovala nejaké hodnoty. Poslanec Národnej rady SR a podpredseda opozičnej strany Smer-SD Peter Kažimír si však myslí, že SaS za euroval hlasovať. "V utorok euroval prejde koaličnými hlasmi v pohode," domnieva sa Kažimír, podľa ktorého sa však potom koaličný smetiarsky voz vysype aj so svojim nákladom. "Richard Sulík potichu požiada Ivetu Radičovú, aby spojila hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere, potichu, a ona to potom s veľkou odvahou a nasadením urobí," povedal Kažimír, ktorý je zhnusený z toho, ako dlho už trvá debata o eurovale. Spojenie hlasovaní Kollár vylučuje. "Takéto spájania neprichádzajú do úvahy a neverím, že zodpovední politici aj z koalície toto budú podporovať," dodal Kollár.

Júlis Brocka z KDH tvrdí, že podmienky SaS sú neprijateľné. Vidí však posun v tom, že liberáli majú snahu dosiahnuť kompromis. V prípade, že by v utorok hlasovanie o eurovale 1 neprešlo, musí podľa Brocku konať premiérka. "Ak sa to nepresadí, aj pre ňu z toho vyplývajú konzekvencie," myslí si Brocka, podľa ktorého by v takom prípade musela začať rokovania s opozíciou. Nevylúčil ani možnosť, aby premiérka zvážila svoje zotrvanie vo funkcii. Ivan Štefanec z SDKÚ konštatoval, že o eurovale 2 nebudú diskutovať, pretože ho už schválila vláda. Možnosť na dohodu však vidí najmä v mechanizme používania prostriedkov z eurovalu 1.

"Pokiaľ sa bude o každom použití prostriedkov hovoriť detailnejšie, nemáme s tým problém, tu vidíme priestor pre dohodu. Čo sa týka eurovalu 2, ten už schválila súčasná vláda," vyhlásil Štefanec. Ako dodal, cez euroval 2 už cesta nevedie, je to obdoba Medzinárodného menového fondu (MMF) a bolo by alibistické, aby sme sa stále spoliehali len naňho. "Nie je pravdou, že euroval 2 musíme schváliť," oponuje Kollár, podľa ktorého na vznik eurovalu 2 stačí 95 percent hlasov. MMF navyše podľa jeho slov nikdy neručí za záväzky iných krajín a v tom sa od plánovaného eurovalu 2 líši.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu