Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Splnomocnenec vlády pre Rómov nezvláda svoju prácu, tvrdí Ondruš

Branislav Ondruš
Branislav Ondruš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák a úrad, ktorý vedie, nezvládajú svoju funkciu. Povedal to poslanec opozičného Smeru-SD a podpredseda Výboru NR SR pre sociálne veci Branislav Ondruš.

"Na Slovensku neexistuje program, ktorý by umožňoval vyfinancovať obci nákup budovy, v ktorej by mohli pre rómske deti zriadiť školu. Pritom plno rečí máme o tom, že najmä vzdelávanie je takým základným nástrojom, ako pomáhať integrovať Rómov, ako zvýšiť ich kvalifikáciu, ako zvýšiť ich schopnosť žiť," vysvetlil.
      
Svoj postoj ilustroval na konkrétnom prípade obce Jurské v Kežmarskom okrese. Tá podľa neho potrebuje peniaze na základnú školu pre rómske detí. Poslanec sa v snahe riešiť túto otázku už obrátil na kanceláriu podpredsedu vlády Rudolfa Chmela (Most-Híd), Úrad vlády SR, rezort školstva i splnomocnenca Polláka. Posledný z nich mal dokonca spomínanú oblasť niekoľkokrát navštíviť. "Nikde mi nevedia pomôcť, a pritom je to takpovediac biely starosta, ktorý sa usiluje urobiť školu pre Rómov a rómske deti. Nikto mi nevie pomôcť, aby sme zohnali nejakých 30.000 eur na to, aby sme kúpili budovu, ktorá sa môže prerobiť na školu," povedal Ondruš. Súčasné priestory podľa neho zatiaľ ešte stačia, no už budúci rok môžu byť nevyhovujúce.
      
Úrad splnomocnenca však Ondrušove obvinenia odmieta. Napriek tomu, že návštevu Polláka v Jurskom potvrdil, súčasne poukazuje, že to nie je jediná obec, ktorá má problémy. Jurské má navyše podľa Ivety Duchoňovej z úradu splnomocnenca aj problém so zabezpečením pitnej vody.
      
"Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity sa snaží dostupnými možnými prostriedkami pomôcť obci, a to aj prostredníctvom dotačnej schémy na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity. Obec Jurské tento rok ako svoju prioritu pre riešenie viacerých problémov zvolila zabezpečenie pitnej vody," uviedla Duchoňová. Vzhľadom na to, že oprávnený žiadateľ môže na základe výzvy predložiť len jednu žiadosť o poskytnutie dotácie, problematikou školy sa plánuje úrad splnomocnenca zaoberať až v budúcom roku.
      
Nespokojnosť s postavením Rómov na Slovensku tento týždeň prišlo do Bratislavy vyjadriť približne dve stovky predstaviteľov tejto menšiny. Pred Prezidentským palácom a budovou parlamentu predniesli svoje návrhy na zlepšenie ich životnej úrovne a požadovali zvyšovanie sociálnych dávok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu