Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Rokovací deň sa skončil skôr, chýbal minister Mikloš

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Úvodný rokovací deň 22. schôdze Národnej rady SR ukončil predsedajúci schôdze Pavol Hrušovský (KDH) skôr asi o 20 minút. Poslanci totiž v rýchlom tempe prerokovali aj zvyšné návrhy predložené ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (SDKÚ-DS).

Nasledovať mal so svojimi bodmi minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), ktorý však v parlamente nebol. Svoje návrhy tak plénu prednesie v stredu (7.9.).

Prvému rokovaciemu dňu dominovali zmeny v justícii. Do druhého čítania sa dostal návrh novely Ústavy SR, ktorý oddeľuje funkciu predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR od postu šéfa Súdnej rady SR. Na definitívne schválenie právnej normy však bude potrebných aspoň 90 hlasov, ktoré koalície nemá. Opozícia zámer vládnych strán kritizuje a odmieta ho podporiť.

Novela základného zákona štátu zavádza inštitút nezlučiteľnosti funkcie člena Súdnej rady s funkciou predsedu a podpredsedu NS SR. Táto zmena prináša so sebou aj novely ďalších zákonov, a to o sudcoch a prísediacich, Súdnej rade SR a o súdoch.

Súvisiaca novela zákona o Súdnej rade, ktorá rovnako prešla do ďalšieho legislatívneho procesu, zase mení spôsob obsadzovania Súdnej rady. Ak prejde novela ústavy a Štefan Harabin na čele tohto orgánu skončí, predsedu Súdnej rady budú voliť spomedzi seba jej členovia, rovnako aj odvolávať, nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých členov.

Zároveň si sudcovia budú voliť zo svojich radov deviatich zástupcov do 18-člennej rady za obvod každého krajského súdu, plus by bol samostatný volebný obvod pre Najvyšší súd. V súčasnosti je jediný volebný obvod pre celé územie SR. Deväť členov by sa takýmto spôsobom malo voliť už na budúci rok. Ak zmena ústavy neprejde, ministerka spravodlivosti pripravila alternatívny návrh s ôsmimi volebnými obvodmi.

Z rezortu spravodlivosti pochádza aj návrh zákona o zastúpení SR v Eurojuste, ktorý mení podmienky na vymenovanie osoby do funkcie národného člena v Eurojuste. Po novom by na tento post mala byť vymenúvaná osoba na základe jej profesijných a odborných predpokladov. Prihliadať by sa malo aj na jazykové znalosti a skúsenosti, ktoré by mali umožňovať riadny a efektívny výkon úloh Eurojustu.

Do druhého čítania sa dnes dostal aj návrh zákona o podpore cestovného ruchu. Podľa neho má byť maximálna výška dotácie pre oblastné organizácie cestovného ruchu 90 percent z vybratej dane za ubytovanie v jej členských obciach. Príspevok pre krajské organizácie bude limitovaný 10 percentami, pričom v oboch prípadoch bude výška dotácie závisieť od celkovej výšky členských príspevkov.

Ministerstvo dopravy presadilo do druhého čítania aj novelu zákona o doprave na dráhach, ktorá prekladá rozhodnutie o prechode regionálnej železničnej dopravy na vyššie územné celky (VÚC) o päť rokov na rok 2016.

"Bolo treba nájsť odvahu a zrealizovať presun, respektíve ho v novele úplne zrušiť. Ale nechať tam rok 2016, čo je ďaleký rok po voľbách, je chabé stanovisko rezortu, ktoré ma tieto kompetencie," komentoval odloženie rozhodnutia počas rozpravy opozičný poslanec a bývalý šéf ministerstva dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD). Takýto "vágny" stav tak podľa neho neprinesie nič ani štátu, ani VÚC-kam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu