Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Radičová: Najväčšie rezervy koalície sú vo večných diskusiách

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA – Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) vidí najväčšie rezervy vládnej koalície v ich večných diskusiách. Uviedla to v rozhovore.

 Keďže dlhé roky pôsobila v akademickej sfére, má v sebe zakorenené vedenie dialógu ako hlavného nástroja na hľadanie správnej odpovede. Avšak v politike môže mať otvorená polemika aj druhú stranu interpretácie, a tou je nepokoj či chaos. Teda, že sa koaliční partneri neustále hádajú. "To je ten negatívny efekt, ktorý ma mrzí," podotkla. Do budúcnosti si dali záväzok, a tým je vedenie dialógu vo vnútri tak, aby sa našlo čo najlepšie riešenie, avšak bez toho, aby sa tým zaťažovali občania. Premiérka verí, že sa im ho podarí naplniť. "Tu sa ešte potrebujeme naučiť nájsť hranicu," dodala.

S funkciou predsedníčky vlády prijala aj plnú zodpovednosť za rozhodnutia výkonnej moci. Ako pripomenula, svet je síce mnohofarebný, avšak tieto rozhodnutia sú čierno-biele – buď áno alebo nie.

"Je to množstvo menších, ale aj veľmi závažných rozhodnutí, za ktoré nesiete plnú zodpovednosť. A čím je post vyšší, tým je tá miera väčšia," porovnala svoje predchádzajúce skúsenosti s politikou a jej súčasným postavením.

Aj pri napĺňaní programového vyhlásenia vlády si pravidelne kladie otázku, či pomôže vyjednávanie, prehováranie, vysvetľovanie alebo buchnutie po stole s tým, že stačilo. Na otázku, či musí často búchať po stole, reagovala, že je rázna tam, kde taká skutočne má byť. "Obrazne je to buchnutie po stole, ale zasahujem zásadne a rázne, keď vidím, že sa to dostáva do rozmerov ďaleko od témy," podotkla.

Za rok v kresle premiérky ju zamrzeli reakcie niektorých občanov. Najmä na "mýty" často vyprodukované opozíciou. S nimi, ak sú posilnené aj emóciami, sa podľa nej ťažko bojuje.

"Tam racio nepomôže. Toto ma mrzí. Nie som hluchá, všetko vnímam veľmi pozorne," konštatovala s tým, že ozývať sa na niektoré vyjadrenia politických oponentov je asi zbytočné, lebo si opakujú svoje stále dokola. Takým je napríklad kritika predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý pravidelne pripomína jej vyhlásenie, že súčasná vláda nebude privatizovať. "Čo som, samozrejme, takto nepovedala," uzavrela Radičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu