Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Matovič: Koalícia nás používa ako handru a cvičené opičky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Igor Matovič obvinil koaličných poslancov, ktorí nepodporili jeho návrh o gastrolístkoch, že v najbližšom období veľmi zbohatnú.

„Musíme sa pozrieť v najbližších týždňoch na účty niektorých poslancov. Gastrofirmy sú veľmi bohaté. Biznis s gastrolístkami je veľmi výnosný a myslím si, že niektorí poslanci veľmi zbohatnú,“ vyhlásil dnes Matovič po hlasovaní NR SR o Zákonníku práce, kde koaliční poslanci nepodporili jeho návrh na zrušenie gastrolístkov a presun štátnych sviatkov na pondelok alebo piatok s tým, že gastroloby dnes zvíťazila.

Matovič obvinil SDKÚ-DS a KDH z nedodržania dohôd, pretože podľa neho dostal prísľub z Koaličnej rady, že vládni poslanci jeho návrhy podporia. „SDKÚ-DS sa ukázala ako veľmi neseriózny partner a KDH ako extrémne neseriózny partner. Sú to strany, ktoré sú vám schopné povedať do očí niečo iné a potom urobiť niečo iné,“ zdôraznil. Obyčajní ľudia napriek nepodpore ich návrhov podporili zákon o hazarde z dielne KDH. „Neboli sme svine ako oni,“ vyhlásil.

Podľa Matoviča koalícia Obyčajných ľudí používa ako handru, s ktorou niekedy vytiera zem. „Používajú nás ako cvičené opičky, od ktorých očakávajú, aby sme im stláčali určené knoflíčky, ale nechcú dodržiavať sľuby. Odmietame zastávať naďalej rolu špinavej handry,“ dodal.

Matovič zároveň dodal, že Obyčajní ľudia nepodporia v stredu definitívnu podobu Zákonníka práce, ako to avizoval, ak neprejdú jeho návrhy. Koalícia by však nemala mať problém Zákonník práce presadiť, pretože opozícia nebude mať dostatok poslancov v pléne. Koalícii by podľa informácií malo stačiť 74 poslancov. Vládna väčšina v parlamente môže mať však problém, ak Zákonník práce do parlamentu vráti prezident. V takom prípade bude na jeho schválenie potrebovať 76 hlasov.

Zamestnanci tak nebudú mať novú možnosť rozhodnúť sa, či chcú dostávať stravné lístky alebo finančný príspevok na stravu.  Návrh Igora Matoviča nepodporili piati poslanci KDH a jeden poslanec SDKÚ-DS, a to Stanislav Janiš.

Poslanci podporili inú zmenu, ktorá sa týka stravných lístkov. Na základe pozmeňujúceho návrhu Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) by mal klesnúť poplatok za sprostredkovanie stravovacích služieb prostredníctvom stravovacích poukážok. Podľa Kaníka bola doterajšia úroveň poplatku neúmerná, keďže presahovala 6 % z hodnoty uvedenej na stravovacej poukážke. Výška poplatku za sprostredkované stravovacie služby by teda mala po novom byť maximálne 3 % z hodnoty sumy uvedenej na stravovacej poukážke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu