Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Verejná voľba prokurátora už na budúci týždeň

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík

BRATISLAVA - Verejná voľba generálneho prokurátora bude už na budúci týždeň. Šéf parlamentu Richard Sulík zvolá schôdzu na piatok 17. júna. „Samozrejme budeme reagovať na to, čo povie Ústavný súd, ale momentálne je toto náš plán a naďalej platí, že kandidát celej koalície je Jozef Čentéš,“ vyhlásil Sulík v pondelok večer po rokovaní Koaličnej rady.

Premiérka Iveta Radičová už dostala od predsedu Smeru-SD Roberta Fica návrh na nového šéfa Úradu pre verejné obstarávanie, ale nepáčil sa jej. Napriek tomu ho vláde predloží. „Vyslovila som isté vážne námietky voči tejto kandidatúre, pán predseda Fico trvá na tomto kandidátovi, napriek pripomienkam a výhradám predložím tento návrh na rokovanie vlády,“ vysvetlila s dodatkom, že koaličné strany napriek tomu vlastných kandidátov navrhovať nebudú.

Meno opozičného kandidáta ani svoje výhrady konkretizovať nechcela. „Meno aj životopis predložím na vláde v stredu, na tlačovej konferencii vás o svojich osobných výhradách budem informovať,“ dodala.

Koaliční lídri sa zhovárali aj o reforme dôchodkového systému, súhlas s návrhom ministra práce Jozefa Mihála však nedosiahli. „Dva poslanecké kluby majú problémy s týmto návrhom, záver je, že pán minister Mihál predstúpi pred poslancov, už zajtra bude návrh diskutovať a pokúsi sa poslancov presvedčiť,“ vyhlásila Radičová. Mihál chce, aby garancie zostali len v jednom, dlhopisovom fonde.

Koalícia sa nedohoda ani na novom šéfovi Národného bezpečnostného úradu. Tretí kandidát SaS Juraj Kliment totiž dnes stiahol svoj súhlas s kandidatúrou. Liberáli tak budú hľadať ďalšieho, úrad zatiaľ povedie nominant ĽS-HZDS František Blanárik, ktorý oznámil rezignáciu po tom, čo sa koalícia začala zaoberať jeho pôsobením v komunistickej tajnej službe. „Možno niekomu vyhovuje pán Blanárik. (...) Máme ešte niekoľko ďalších kandidátov,“ reagoval Sulík.

KDH preložilo premiérke výhrady k novele zákona o pamäti národa, ktorou sa má upraviť fungovanie Ústavu pamäti národa. „Časť sa týka pojmov nacizmus a fašizmus, teda sú terminologické. Akonáhle si ich naštudujem, budem vás informovať, naozaj som nemala čas to celé prečítať,“ povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu