Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vláda odobrila zrušenie imunity, amnestií aj novelu ústavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Národná rada počas dnešného deviateho rokovacieho dňa 18. schôdze odobrila viacero politicky citlivých bodov. V prvom čítaní poslanci schválili zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, priestupkovej imunity aj novelu ústavy z dielne Smeru-SD, ktorou sa má do ústavy zakotviť, že Slovensko uznáva práva príslušníkov národnostných menšín len na individuálnom základe.

Rokovanie schôdze prerušil predsedajúci Béla Bugár (Most-Híd) po vystúpení Martina Glváča k novele zákona o súdoch.

Pri všetkých uvedených zákonoch hlasovala časť opozície s koalíciou, prípadne naopak. Novelu ústavy z dielne Smeru-SD podporili aj niekoľkí členovia KDH, čím umožnili jej posunutie do druhého čítania. Za zrušenie amnestií zasa hlasovali prítomní poslanci za SNS aj Ján Počiatek zo Smeru-SD. Zrušenie priestupkovej imunity svojimi hlasmi podporili aj bývalí členovia SNS Anna Belousovová a Rudolf Pučík.

Poslanci sa opäť stretnú v stredu o 9:00. Na program sa dostanú ďalšie body z agendy rezortu spravodlivosti, predovšetkým opozíciou ostro kritizovaná novela zákona o prokuratúre, ktorou chce ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) otvoriť prokuratúru verejnej kontrole a zaviesť výberové konania na miesta prokurátorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu