Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poslanci si asi do volieb imunitu nezrušia, pripúšťa Hrušovský

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR si zrejme ani v tomto volebnom období priestupkovú imunitu nezrušia. Dnes to pripustil predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH).

"Poslanci sa tou imunitou zaoberajú permanentne. Nepredpokladám, že toto funkčné obdobie bude posledným, ktoré by to vedelo vyriešiť," povedal Hrušovský. Dodal, že on osobne je za zúženie poslaneckej imunity len na výroky poslancov v pléne.

Návrh na zrušenie priestupkovej imunity poslanci odsúvajú už niekoľko schôdzí spolu s ďalšou, približne päťdesiatkou poslaneckých návrhov. K presunom návrhov podľa Hrušovského dochádza z obavy poslancov, že sa rokovanie parlamentu zmení na predvolebnú kampaň.

"Na tomto poslednom pléne som cítil, že dôvod na presun návrhov bol v obave, že krátko pred voľbami sa môže rozprava zvrhnúť. Že môže nadobudnúť aj isté vulgárne a zákerné spôsoby, ktoré aj napriek tomu, že ich odmietam, sa v parlamente objavili. A obava, ktorá bola hlavnou, že sa z parlamentu stane priestor predvolebného zápasu," vysvetlil.

Šéf zákonodarného zboru sa však nehlási k zástancom odsúvania poslaneckých návrhov. "Nikdy som nebol nadšený tým, keď poslanec návrh predložil a parlament ho odmietol prerokovať. Prekážalo mi to aj v minulosti, keď som bol v opozícii. Robila to aj vtedajšia koalícia," poznamenal. Zároveň dodal, že odsunuté poslanecké návrhy sa objavia na ďalšej schôdzi znovu.

Návrh na zrušenie priestupkovej imunity prišiel po tom, ako sa koalícii nepodarila zrušiť trestnoprávnu imunitu členov parlamentu. Na to bola potrebná ústavná väčšina a teda súčinnosť opozície. Na zrušenie priestupkovej imunity stačia koalícii vlastné hlasy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu