Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Všetci volili Čentéša, tvrdí SDKÚ-DS, KDH aj Most-Híd

Poslanci počas tajnej voľby generálneho prokurátora
Poslanci počas tajnej voľby generálneho prokurátora

BRATISLAVA – Poslanecký klub SDKÚ-DS je podľa jeho predsedu Jozefa Mikuša veľmi sklamaný, že vo voľbe generálneho prokurátora dnes neprešiel koaličný kandidát Jozef Čentéš.

„My sme avizovali, že podporíme koaličného kandidáta. Na klube nás Čentéš presvedčil, že je vhodný kandidát. Klub SDKÚ-DS ho podporil všetkými 28 hlasmi,“ povedal dnes Mikuš.

„Som si stopercentne istý, že to neboli poslanci SDKÚ-DS. Na 99 percent som si istý," vyhlásil jeho stranícky kolega Miroslav Beblavý.

Aj podľa šéfa poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského všetci poslanci KDH hlasovali za koaličného kandidáta Čentéša. „Garantujem, že to neboli poslanci za KDH. Garantujem, že poslanci za KDH volili kandidáta, na ktorom sa dohodli strany vládnej koalície,“ vyhlásil. Podľa neho v klube mali vytvorený vnútorný kontrolný mechanizmus, aby jeden druhého presvedčili, že platí dohoda.

Vinu svojich poslancov nepripúšťa ani predseda strany Most-Híd Béla Bugár. V klube majú podľa neho majú dvojitú kontrolu. Aký bude ďalší postup, neprezradil. "Radšej nepoviem svoj názor, lebo museli by ste to vypípať. Pýtajte sa koaličných partnerov," reagoval.

V tajnej voľbe dnes nezvolili generálneho prokurátora. Kandidát opozičného poslanca Mojmíra Mamojku Dobroslav Trnka získal 74 hlasov, čo znamená, že ho museli podporiť minimálne aj štyria koaliční poslanci. Koaličný kandidát Jozef Čentéš získal podporu 73 zákonodarcov. Pri tejto voľbe bolo na zvolenie generálneho prokurátora potrebných 75 hlasov, pretože na zvolenie je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov, ktorých dnes bolo 149.

V parlamente dnes chýbal poslanec SNS Ján Mikolaj. Dva hlasy boli neplatné. Na jednom neplatnom hlasovacom lístku bolo krúžkom preferované zvolenie Trnku, ale hlasujúci poslanec nevyjadril krúžkom svoj postoj aj k druhému kandidátovi. Poslanci pri tajnej voľbe totiž musia zakrúžkovať pri každom kandidátovi, či hlasujú za, alebo proti jeho zvoleniu. Druhý neplatný hlas zas preferoval zvolenie Čentéša, ale nebol na ňom vyjadrený postoj k Trnkovi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu