Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Čentéš sa vzdal kandidatúry na post GP, zostal iba Trnka

Jozef Čentéš Zobraziť galériu (2)
Jozef Čentéš

BRATISLAVA - Koaličný kandidát na post generálneho prokurátora Jozef Čentéš sa vzdal kandidatúry.

"Oznámil, že sťahuje svoj súhlas s kandidatúrou, a teda že kandidovať nebude," informoval dnes na tlačovej besede na pôde Národnej rady SR predseda parlamentu a strany SaS Richard Sulík. Jediným kandidátom opakovanej tajnej voľby, ktorá sa uskutoční v utorok 17. mája, je tak Dobroslav Trnka, do funkcie ho navrhol opozičný Smer-SD.

„Táto voľba je pod takými podozreniami z údajného podplácania a z údajného vydierania poslancov, navyše prebieha to vyšetrovanie, on s takouto voľbou nechce byť spájaný,“ tlmočil Sulík Čentéšove dôvody. Predsedu parlamentu toto rozhodnutie trochu prekvapilo, predovšetkým preto, že prišlo krátko pred opakovanou voľbou. Sulík Čentéšove dôvody chápe. „Ja by som určite nechcel byť zvolený tak, aby som bol v podozrení, že ma volili nejakí podplatení alebo vydieraní poslanci,“ poznamenal.

Sulík je presvedčený, že toto rozhodnutie a voľbu s jediným kandidátom nemožno z právneho hľadiska napadnúť. „Ani len ústavný súd nemôže donútiť kandidátov opätovne kandidovať, je to ich výsostné právo,“ podčiarkol s dodatkom, že sa radil so všetkými jemu dostupnými odborníkmi a voľba, ktorá sa udeje 17. mája, bude v súlade so všetkými predpismi.

To, či Čentéš bude súhlasiť s kandidatúrou vo verejnej voľbe zakotvenou v novele rokovacieho poriadku, ktorú prezident Ivan Gašparovič vetoval a poslanci o nej budú rozhodovať opäť, Sulík komentovať nechcel. „Vôbec nie je isté, či prezidentovo veto bude prelomené. (...) Vôbec nemá zmysel okolo toho špekulovať,“ povedal. Sulík nechcel špecifikovať, ako sa koaliční poslanci zachovajú, zdôrazňoval predovšetkým tajnosť voľby. Uviedol však, že nezúčastnenie sa koaličných zákonodarcov na voľbe nie je riešením, pretože ak sa na voľbe nezúčastní aspoň 76 poslancov, voľba v podstate neprebehla a musí sa opakovať, kým sa kvórum nenaplní. „To nič nerieši,“ zdôraznil.

Predseda parlamentu napokon upustil od možnosti použitia obálok pri voľbe, aby niekto nenamietal porušenie volebného poriadku. „Ten to síce nijak nešpecifikuje, ale ani nepíše, že lístky sú v obálkach a preto som sa rozhodol obálky nepoužiť a zabezpečiť úplnú tajnosť voľby iným spôsobom.“ Po tlačovej besede Sulík pozval novinárov do miestnosti, kde prebieha voľba, aby sa presvedčili, ako bude zabezpečená tajnosť volieb. Budú v nej len dve kartónové plenty, do ktorých nebude možné nazerať, ako to bolo v minulosti.

Čentéšovo rozhodnutie oznámil Sulík zatiaľ len koaličným podpredsedom parlamentu, ktorí to vzali na vedomie. „Predpokladám v pondelok sa o tom budeme baviť viac, reakcie nemali byť moc aké,“

"Súhlas s kandidatúrou na vymenovanie za generálneho prokurátora som vzal späť, pretože v súvislosti s tajnou voľbou sa objavili podozrenia z možného korupčného správania a možného vydierania, ktoré sú predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní. Pretože informácie o podozreniach sa opätovne objavili v médiách, za týchto okolností som nechcel byť súčasťou týchto informácií," vysvetlil svoje dôvody Čentéš.

Podľa jeho slov ho žiadna osoba nepožiadala, aby sa kandidatúry vzdal. "Je to moje slobodné rozhodnutie, tak ako bolo moje slobodné rozhodnutie aj prijatie kandidatúry," vyhlásil Čentéš. Jeho rozhodnutie sa vzťahuje na utorkovú tajnú voľbu generálneho prokurátora. Čentéš nechcel komentovať, či v prípade neúspešnej tajnej voľby bude kandidovať v ďalšej voľbe, ktorá by už mohla byť verejná. "Vyjadrovať sa k budúcemu možnému vývoju by bolo predčasné," dodal Čentéš.

Opakovanie decembrovej voľby vyplynulo z rozhodnutia senátu Ústavného súdu SR pod vedením sudcu Petra Brňáka, podľa ktorého parlament nezabezpečil tajnosť voľby a poškodil tak Trnkove práva. Voľba generálneho prokurátora môže znamenať koniec vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), ktorá avizovala, že v prípade zvolenia Trnku podá demisiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu