Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mikloš vyzval Mikulčíka, aby zostal vo funkcii

Miroslav Mikulčík
Miroslav Mikulčík

BRATISLAVA - Mikulčík má moju dôveru a nemá prečo ostupovať. Takýto odkaz poslal minister financií Ivan Mikloš. Šéfa daňovákov Miroslava Mikulčíka zároveň vyzval, aby zotrval vo svojej funkcii.

Na odchod z postu kvôli spornému prenájmu budovy pre košické daňové úrady pritom Mikulčíka ešte v piatok nepriamo vyzvala premiérka Iveta Radičová.

"Nevidím žiadny relevantný dôvod na to, aby z funkcie odstupoval. Preverenie všetkých faktov ma presvedčilo, že generálny riaditeľ Mikulčík konal vo verejnom záujme a v súlade so zákonom," konštatuje Mikloš vo vyhlásení, ktoré poslal agentúram.

Podľa vlastných slov si je plne vedomý svojej zodpovednosti, ale aj svojich kompetencií. "Zdôrazňujem, že kým som ministrom financií, tak v tomto rezorte bude o personálnych záležitostiach a personálnych zmenách rozhodovať len a len minister," uviedol. Na ďalšie otázky by mal odpovedať na tlačovej konferencii v utorok.

Generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva Mikulčíka, ktorého do funkcie menoval Miklošom, obvinil v úvode minulého týždňa expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico z toho, že prihral okresnému šéfovi SDKÚ-DS v Nitre Ondrejovi Ščurkovi miliónový kšeft. Konkrétne malo ísť o prenájom budovy pre Daňový úrad v Košiciach, za ktorý malo Daňové riaditeľstvo zaplatiť Ščurkovej firme Nitra Invest za päť rokov zhruba 6,6 milióna eur. Fico celý prípad označuje za dokonalý príklad straníckeho klientelizmu a minister financií Ivan Mikloš by mal preto odstúpiť. Ak neodstúpi a neodvolá ho ani premiérka Iveta Radičová, Smer-SD sa chystá v parlamente voči nej iniciovať vyslovenie nedôvery.

Šéf rezortu financií ešte v utorok vyhlásil, že DR zmenou prenájmu ušetrilo 700 tisíc eur ročne oproti nevýhodnej zmluve, ktorá bola podpísaná ešte za vlády Roberta Fica. Pripomenul, že zmluvu o budúcej zmluve s firmou VSH Development podpísalo vtedajšie vedenie DR krátko pred parlamentnými voľbami, dohodnuté nájomné bolo vyššie o 30 percent a platiť mala až 20 rokov. Nový šéf daňového riaditeľstva Mikulčík podľa neho vyrokoval po voľbách jej zrušenie bez sankcií a uzavrel zmluvu výhodnejšiu z hľadiska ceny aj dĺžky. Na bývalé vedenie DR zároveň súčasný manažment podal v piatok trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Spoločnosť Nitra Invest už informovala, že od zmluvy a ponuky na prenájom budovy pre daniarov v Košiciach odstúpila. Daňové riaditeľstvo zverejnilo aj výzvu na predloženie nových ponúk s cieľom získať do dlhodobého prenájmu novú nehnuteľnosť.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu