Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Matovič vyzýva šéfa daňovákov na odstúpenie z funkcie

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezávislý poslanec Igor Matovič vyzval šéfa Daňového riaditeľstva Miroslava Mikulčíka (nominant SDKÚ-DS) na odstúpenie z funkcie. Expremiéra Roberta Fica súčasne vyzval, aby využil svoj vplyv vo firme VSH Development.

Reagoval tak na kauzu prenájmu budovy pre Daňový úrad v Košiciach.

"V prvom rade konal napriek tomu, že zmluva s pôvodným prenajímateľom bola platná. V druhom rade zavádzal premiérku, ministra financií, novinárov a verejnosť o tom, že sa dohodol o ukončení spomínanej zmluvy, čo nebola pravda," vyhlásil. Najväčšiu výhradu má však k tomu, že pokračoval v šľapajach svojich predchodcov a použil pri výbere najmenej transparentnú metódu - prieskum trhu.

"Urobil to napriek tomu, že vedel, že rokuje s okresným podpredsedom SDKÚ-DS, a preto mal zvoliť metódu čo najviac transparentnú," myslí si Matovič.

Po dnešnom vypovedaní zmluvy zo strany Nitra Invest podľa neho nastala paradoxná situácia, keď zostáva v platnosti pre štát výrazne nevýhodnejšia zmluva, ktorú "pokútne, narýchlo a pár dní pred voľbami podpísala Ficova vláda".

Expremiéra Roberta Fica preto vyzval, aby využil svoj vplyv vo firme VSH Development a zariadil ukončenie tejto pre štát omnoho nevýhodnejšej nájomnej zmluvy. "Ak to neurobí, bude namieste, aby sa ho ľudia pýtali, čo za to dostal, keď za predražený kšeft pre túto firmu tak urputne celý týždeň bojuje," konštatoval.

Koaličných partnerov zároveň upozornil, že ak sa aj v budúcnosti vyskytne obdobné konanie akéhokoľvek ich nominanta, vyzve ho na odstúpenie a v prípade, ak sa tak nestane, vyzve na odstúpenie aj konkrétneho ministra. "Tiež sme sa rozhodli predložiť do NR SR takú zmenu zákonov, aby už nikdy viac nemohla nastať situácia, kedy o zmluve za stovky miliónov korún bude môcť rozhodnúť jeden človek na základe pokútneho prieskumu trhu," avizoval.

Nad možnosťou, že Mikulčík ani po jeho výzve neodstúpi, Matovič odmietol špekulovať. "Verím, že odstúpi," vyhlásil.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu