Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNE Vláda sa postavila pred poslancov so svojím programovým vyhlásením! Slovo si zobral Fico

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Pre vládnu trojku nastal deň D. Premiér Robert Fico a ministri jeho vlády sa postavili pred parlamentné plénum s jasnou úlohou - získať dôveru. Poslancom predložila Programové vyhlásenie vlády, ktoré je súhrnom ich hlavných cieľov a vízií, a to krátkodobých, ale aj dlhodobých.

Aktualizované 19:30 Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV) pokračovať v stredu (15. 11.) ráno od 9.00 h. Do diskusie ostalo písomne prihlásených ešte zhruba 40 rečníkov, po nich sa budú môcť poslanci hlásiť aj ústne.

Aktualizované 18:55 Vláda má jasnú predstavu o tom, čo chce so Slovenskom urobiť. Národnú radu (NR) SR čaká legislatívna smršť. Vyhlásil to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v pléne parlamentu počas diskusie o programovom vyhlásení vlády (PVV).

"Nemusíte sa obávať, že PVV nie je jasne zadefinované. Každý z nás veľmi dobre vie, čo sa pod ktorou vetou skrýva, a presne vieme, kedy s akým zákonom prídeme," povedal Taraba. Skonštatoval, že ak budú poslanci chcieť spolupracovať, bude priestor na vylepšovanie zákonov. "Nemusíte sa obávať, že nevieme, čo chceme," povedal poslancom s tým, že vláda bude riadiť krajinu efektívne a dobre.

Aktualizované 18:18 Programové vyhlásenie vlády (PVV) obsahuje veľa textu, ale minimum obsahu. Predseda KDH Milan Majerský to uviedol v utorkovej parlamentnej diskusii. V dokumente mu chýba vízia, ako krajinu posunúť dopredu. Vyžaduje si podľa neho výrazné dopracovanie. KDH preto vládny program nepodporí.

"Očakávali sme, že programové vyhlásenie bude obsahovať jasné ciele a míľniky, ktoré sa budú dať jasne odmerať, skontrolovať a jasným spôsobom poukázať na to, čo sa po štyroch rokoch podarilo. Nič z toho PVV neobsahuje, vyzerá to, že bolo šité horúcou ihlou len preto, aby si vláda čo najskôr splnila svoju povinnosť," vyhlásil Majerský. Podotkol, že sa tomu nečuduje, pretože dve z troch vládnych strán nemali svoj program.

Aktualizované 16:37 Poslanci Smeru-SD sú pripravení v plnej miere podporiť programové vyhlásenie vlády (PVV). Deklaroval to predseda poslaneckého klubu Smer-SD Ján Richter počas diskusie o vládnom programe. Apeloval na silný sociálny dialóg s tripartitou aj ďalšími inštitúciami, ako aj na pomoc v sociálnej oblasti. Vie si predstaviť zavedenie bankovej dane aj riešenia na zatraktívnenie práce prostredníctvom príplatkov k minimálnej mzde. "Toto PVV myslí ďaleko viac na ľudí. Namiesto rušenia sociálnych benefitov ich bude aj rozširovať. Takúto vládu v plnej miere podporujem," vyhlásil Richter. Kritizoval pritom predchádzajúcu vládu. Vyčítal jej prepad ekonomiky, nárast počtu ľudí ohrozených chudobou aj zhoršenie sociálnej situácie ľudí. Pripomenul viaceré sľuby jej predstaviteľov, ktoré sa podľa neho nenaplnili.

Aktualizované 14:54 V roprave vystupuje Igor Matovič. Počas svojej reči kričí, koaličných politikov nazval "skorumpovanými sviňami." Predsedajúci Peter Žiga ho musel upozorniť. Petrovi Pellegrinimi vytkol, že nie je v sále a nazval ho "podlým." Matovič v pléne pripomenul predvolebné sľuby novej vlády a poukázal na jej aktuálne kroky. Hovorí o okrádaní dôchodcov či rodín s deťmi. Tvrdí, že jeho vláda prijala opatrenia na pomoc týmto skupinám napriek krízam, pričom vlády Smeru-SD podľa neho za osem rokov hojnosti urobili na pomoc ľuďom málo. Kritizoval aj vládne návrhy predložené na aktuálnu schôdzu NR SR. Novela zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti podľa neho zoberie ľuďom nárok na včasné zákroky. Okrem koalície však kritizoval aj opozičné strany. 

Aktualizované 14:45 Po Šimečkovi vystúpil v pléne poslanec Juraj Krúpa (SaS). Ten vytkol, že PVV je v oblasti zahraničnej politiky pasívne. Povedal, že sa v ňom zrkadlí odpudivá tvár slovenskej zahraničnej politiky. Migrácia sa podľa jeho slov využíva na strašenie ľudí. Chýba mu tiež odsúdenie Ruska ako agresora. V súvislosti s bezpečnostnou a zahraničnou politikou sa obáva ústupu Slovenska z pozície rešpektovaného a akceptovaného partnera v rámci Európskej únie a NATO. Skonštatoval, že naši zahraniční partneri si urobia názor podľa krokov vlády a uvidia zmenu v orientácii Slovenska. Vo vládnom programe mu chýbajú aj zmienky týkajúce sa kyberpriestoru, pričom upozornil na hybridné hrozby. V predloženom programe podľa neho nie sú pomenované ambície, ktoré vláda už naznačila svojím konaním. Hovorí o snahe ovládnuť RTVS či zastrašovať policajtov a robiť čistky, ale aj o negatívnych zásahoch v oblasti kultúry aj ochrany prírody. "Je to niečo ako slohová práca plná vaty, balastu a protichodných vyjadrení," opísal Krúpa.

Šéf PS Michal Šimečka reaguje na Programové vyhlásenie vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 14:32 Michal Šimečka označil PVV za nedostatočné a zaseknuté v minulosti.  Dokument označil za vágny, deravý a nekonkrétny. Deklaroval, že PS bude hlasovať proti vysloveniu dôvery vláde. "Robert Fico nám predkladá programové vyhlásenie vlády, ktoré je kompilátom rôznych pasáží naozaj rôznorodej kvality. Sú tam úplné nezmysly a úlety, sú tam viaceré škodlivé a nerealizovateľné návrhy a sú tam aj pasáže, ktoré asi celkom solídne spísali ministerskí úradníci, ale ktoré nikdy nebudú naplnené," zhodnotil Šimečka. Predloženému dokumentu podľa lídra PS chýba obsah, cesta aj cieľ. Tvrdí, že kabinet ním neplní svoje sľuby a nereaguje ani na hlavné výzvy, ktorým Slovensko čelí. Jediné, čo vládu motivuje a na čo má plán, je podľa Šimečku pomsta a čistky na ministerstve vnútra.
 

Kritizuje napríklad chýbajúce riešenie pre najohrozenejšie skupiny, v školstve mu chýba zmienka o nedostatku inklúzie či potrebe desegregácie. Obáva sa aj zámeru prehodnotiť ochranu národných parkov či prehodnotenia dôchodkových pilierov. Hovorí aj o snahe politicky ovládnuť RTVS. Chýba mu tiež zmienka o hrozbe ruskej zahraničnej politiky pre európsku bezpečnosť. Ďalšie roky očakáva Šimečka stagnáciu Slovenska.

MIMORIADNE Vláda sa postavila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 13:55 Peter Pellegrini k PVV uviedol, že sa nesie v duchu silného štátu a sociálnej demokracie. Poslanci Hlasu ho podporia. Rečnil len krátko. Slovo v rozprave má ako prvý z opozície šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. 

Aktualizované 13:55 Do rozpravy k PVV sa písomne prihlásilo 50 rečníkov. Vyzerá to na dlhú debatu. každý z nich môže rečniť 20 minút, šéfovia klubov dokonca až 30. Následne sa môžu ešte poslanci prihlásiť ústne. 

Aktualizované 13:43 Na úvod si slovo zobral premiér Robert Fico. Jeho reč bola stručná a trvala iba pár minút. Fico poukázal na ťažkkú situáciu, v ktorej jeho kabinet prevzal moc a hovoril o demokratickom a právnom štáte. Venoval sa aj zahraničnopolitickej orientácii Slovenska, ktorá bude "smerovať na všetky štyri svetové strany". Poslancov vyzval, aby PVV podporili.  "Zhodneme sa na konštatovaní, že štartovacia čiara, z ktorej vláda štartuje, je veľmi hrboľatá, je plná mín a mechanizmov, ktoré ju ohrozujú. Zhodneme sa, že nikdy v histórii moderného Slovenska nepreberala vláda finančné, sociálne a ekonomické záležitosti v takom zdeštruovanom stave, ako to vidíme pri verejných financiách," skonštatoval Fico. Zlyháva podľa neho slobodný trh.

Na konci jeho reči prišiel pred pult Igor Matovič s papierom na ktorom bolo napísané „Klamár bez svedomia“. Predseda parlamentu Peter Pellegrini ho musel upúozorniť, že takéto vizuálne pomôcky sú zakázané. 

Programové vyhlásenie schválila vláda v pondelok. Dokument však musel byť následne ešte predložený na rokovanie Národnej rady SR a vláda musí parlament požiadať o dôveru. To sa deje práve v týchtto minútach. 

MIMORIADNE Vláda sa postavila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Chcú silný, mderný a efektívny štát

Nová vláda vo svojom PPV uviedla,  že uprednostňuje silný sociálny a právny štát založený na princípoch trhového, dobre fungujúceho a v potrebnej miere regulovaného trhového hospodárstva a deklaruje, že obnoví partnerský dialóg na všetkých úrovniach a k oprávneným požiadavkám partnerov bude pristupovať s rešpektom.

Zároveň chce podniknúť potrebné kroky na to, aby sa zo Slovenska stal moderný a efektívny štát, ktorý bude klásť dôraz na sociálne istoty, dobré konkurenčné podnikateľské prostredie, zvyšovanie kvality vzdelávania a zdravotnej starostlivosti a posilňovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a právny štát. "Dôležité vnútroštátne sociálno-ekonomické ciele však neumožnia novej vláde Slovenskej republiky ďalej zvyšovať výdavky na obranu," poukázal vládny kabinet.

Vyjadrenia ministrov po schávlení programového vyhlásenia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zastaví podľa vlastných slov zneužívanie bezpečnostných zložiek na politické ciele a upokojí polarizovanú spoločnosť. Vláda chce venovať pozornosť národnému sebavedomiu, posilňovaniu suverenity, štátnosti a zdravého vlastenectva, úctu k štátnym symbolom, národným a kultúrnym tradíciám.

"Vláda SR bude pokračovať v podpore takých riešení konfliktu na Ukrajine, ktoré budú založené na princípoch medzinárodného práva, vrátane nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a jej prirodzeného práva na sebaobranu," tvrdí v PVV.

Viac o téme: PoslanciSchôdzaRokovanie PVVProgramové vyhlásenie vládyDôvera vládyParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu