Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európsky parlament prijal zákon o kritických surovinách: Chce ním zvýšiť konkurencieschopnosť Európskej únie

Európsky parlament Zobraziť galériu (2)
Európsky parlament (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRATISLAVA - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok prijali zákon o kritických surovinách, ktorého cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť a autonómiu EÚ. Europoslanci zdôraznili, že je dôležité zabezpečiť strategické partnerstvá medzi EÚ a tretími krajinami, informoval EP vo štvrtok.

Cieľom zákona o kritických surovinách je rast konkurencieschopnosti a autonómie EÚ, znížiť byrokraciu, podporiť inovácie v celom hodnotovom reťazci, malé a stredné podniky a tiež výskum a vývoj alternatívnych materiálov a ekologickejších ťažobných a výrobných metód."Ambiciózne ciele si vyžadujú lepšie plánovanie. Ak chceme úspešne pokračovať v napĺňaní zelenej dohody, bez spoločného a strategického zabezpečovania kritických surovín sa nezaobídeme. Aj na Slovensku prirodzenie rastie dopyt po elektrických autách. Výroba ich batérií závisí od lítia, ktoré EÚ dováža najmä z tretích krajín. Podporujem preto opatrenia, ktoré procesy obstarávania týchto kľúčových surovín zjednodušia," uviedol poslanec EP Vladimír Bilčík.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojho príhovoru poslancom Európskeho parlamentu.
Zobraziť galériu (2)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojho príhovoru poslancom Európskeho parlamentu.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Kritické suroviny sú podľa europoslankyne Moniky Beňovej dôležité pre výrobu technológií a dopyt po nich má v budúcnosti len narastať. Zaviesť je podľa nej potrebné aj systém finančných stimulov pre recykláciu a opätovné udržateľné využitie častí výrobkov s obsahom kritických surovín."Podľa mňa je v diverzifikácii rozhodujúce uzatváranie dohôd o voľnom obchode, ako napríklad s Austráliou alebo Mercosurom, a zjednodušenie povoľovacích procesov pre ťažbu," vyhlásil europoslanec Eugen Jurzyca s tým, že musia fungovať tak, aby z ťažby profitovala aj lokálna komunita.

Návrh právneho predpisu bol prijatý 515 hlasmi za, pričom 34 hlasov bolo proti a 28 sa zdržalo hlasovania. EP teraz začne rokovania so španielskym predsedníctvom Rady EÚ s cieľom dosiahnuť dohodu v prvom čítaní. Ukončenie rokovaní bude europarlament presadzovať v rámci trialógu do Vianoc tohto roka.

Viac o téme: ZákonKonkurencieschopnosťEurópsky parlamentEurópska úniaKritické suroviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu