Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ministerstvo spravodlivosti navrhuje zmeny v zákone o európskom zatýkacom rozkaze

Ministerstvo spravodlivosti
Ministerstvo spravodlivosti (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR navrhuje zmeny v zákone o európskom zatýkacom rozkaze. Týkajú sa napríklad postupu súdu v prípade, že si obvinený nevyzdvihol predvolanie. Legislatíva je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Ak si obvinený nevyzdvihol predvolanie, kde súd prednostne požiada o vypátranie jeho pobytu, respektíve o jeho predvedenie, a až keď je takýto postup bezvýsledný, môže súd konať v neprítomnosti obvineného, aj keď sa o ňom nedozvedel, ak z toho dôvodu jemu ustanovený obhajca bol o hlavnom pojednávaní riadne upovedomený, pričom takýto postup už nie je obmedzený kvalifikáciou trestného činu," spresňuje.

archívne video

Žilinka považuje podanie prezidentky na Ústavný súd za účelové (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V novele sa navrhuje, aby sa predvolanie proti ušlému doručovalo jemu, respektíve by sa o to mal pokúsiť tak, aby umožnil uplatniť jeho právo na obhajobu pri zachovaní práva byť informovaný o svojom odsúdení a možnosti účinne dosiahnuť preskúmanie svojej veci. 

"Návrh zákona ďalej ruší možnosť prokurátora vrátiť európsky zatýkací rozkaz štátu pôvodu bez rozhodnutia o jeho výkone v prípade, ak vyžiadanú osobu nemožno zadržať alebo nebolo zistené miesto pobytu vyžiadanej osoby na území SR alebo sa na mieste pobytu dlhodobo nezdržiava a miesto jej súčasného pobytu nemožno zistiť," upresnili. Účinnosť predkladaného návrhu zákona sa navrhuje od 1. januára 2024.

Viac o téme: ZákonZatykačMinisterstvo spravodlivostiLegislatíva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu