Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sumy takmer všetkých typov študentských pôžičiek sa zvýšili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getteimyges.com)

BRATISLAVA - Sumy takmer všetkých typov študentských pôžičiek sa zvýšili, zjednodušil sa aj proces podávania žiadostí. Študenti tak majú od tohto akademického roka dostať vyššiu sociálnu a adresnú podporu. Informovala podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Júlia Kubalcová. Uzávierka prvého termínu na predkladanie žiadostí je 30. septembra.

"Verím, že aj toto je jeden z krokov, ktorý pomôže študentstvu získať kvalitné vzdelanie, a to aj v prípade, ak sa nenachádzajú v priaznivej sociálno-ekonomickej situácii," uviedol predseda rady fondu Matej Šuránek. Dodal, že sa zjednodušil aj proces podávania žiadostí o pôžičky a eliminovali sa viaceré administratívne poplatky.

Archívne video: Rezort školstva, zamestnávatelia a študenti vyzývaju ministerstvo financií, aby navýšilo financie pre verejné VŠ alokované zo štátneho rozpočtu, ide o sumu 67 mil. eur

Rezort školstva, zamestnávatelia a študenti vyzývaju ministerstvo financií, aby navýšilo financie pre verejné VŠ alokované zo štátneho rozpočtu, ide o sumu 67 mil. eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

ŠRVŠ priblížila, že výška vybraných typov pôžičiek zabezpečených ručiteľom vzrástla na 7500 eur pre študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia, 15.000 eur pre študentov III. stupňa vysokoškolského štúdia. V prípade bezúčelových pôžičiek pre študentov na excelentných vysokých školách je to 20.000 eur a 40.000 eur v prípade účelových pôžičiek pre študentov na takýchto školách.

Účel pôžičky je viazaný na úhradu školného, jeho suma musí tvoriť minimálne 50 percent výšky žiadanej pôžičky.Žiadatelia môžu tiež predkladať žiadosti o poskytnutie pôžičky bez zabezpečenia ručiteľom. Jej maximálna suma je na nasledujúci akademický rok 2000 eur.

Viac o téme: RastŠtudentská rada vysokých škôlŠtudentské pôžička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu