Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Školy opäť otvorili svoje brány: Od pondelka dochádza k zmenám v MHD

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Ján Hargaš)

BRATISLAVA - Mestská hromadná doprava (MHD) v Bratislave začala jazdiť opäť v režime pracovný deň - školský rok. Výnimkou sú linky 31, 39, 87, 131 a 184. Obnovila sa tiež premávka linky 7. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB). K zmenám v doprave dochádza aj na nábreží v Starom Meste.

 

🚦 NA CEESTÁCH S POLICAJNOU PREVENTISTKOU: BEZPEČNOSŤ JE PRVÝM PRAVIDLOM 🚦 Deti zo Školského klubu detí pri ZŠ...

Posted by Polícia SR - Prešovský kraj on Sunday, September 3, 2023

"Keďže sa vysokoškolský akademický rok začína až 18. septembra, do tohto dátumu zostávajú linky 31, 39 a 87 premávať v režime pracovný deň - školské prázdniny," vysvetľuje DPB. Študentské posilové linky začínajú svoju sezónu 17. septembra, v prípade linky 131 a 184 v pondelok 18. septembra. 

archívne video

Zrekonštruovaná Základná škola Plickova v Rači po 16 rokoch opäť privíta žiakov (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

V nadväznosti na augustové zmeny MHD dochádza zároveň od pondelka k úprave trás liniek 23, 63 a 96 a školského spoja 14. Konkrétne zmeny sú zverejnené na webe mestského dopravcu. Zmeny, konkrétne časové, sa dotýkajú aj liniek 70 a 77. Hlavné mesto zároveň so začiatkom nového školského roka pripomína aj zmeny pre vodičov.

Zmena dopravy na nábreží

K jednej z výrazných dochádza na nábreží a Dostojevského rade, kde začína platiť nová organizácia dopravy. Dôvodom je aj nová cykloinfraštruktúra, ktorú mesto vybudovalo medzi Mostom SNP a Šafárikovým námestím. Pre vozidlá zostáva po novom v tomto úseku jeden jazdný pruh v každom smere. Zrušené sú ľavé odbočenia cez električkovú koľaj na Kúpeľnú ulicu a Fajnorovo nábrežie, pretože spôsobovali zdržania pre ostatné vozidlá, poznamenal hovorca Bratislavy Peter Bubla. V úseku na Dostojevského rade medzi Landererovou ulicou a Šafárikovým námestím sa zároveň mení značenie jazdných pruhov a pribudol zmiešaný bus-cyklo pruh.

Magistrát preto odporúča tým, ktorí nábrežie zvykli využívať autom len na prejazd, aby využili iné, vhodnejšie trasy na tranzit. Rovnaký počet vozidiel pri menšom počte pruhov na Vajanského nábreží by totiž mohol znamenať problémy. Ako jednu z alternatívnych možností uvádza trasu po Einsteinovej ulici, ktorá je na tranzit dimenzovaná. Trasa po nábreží je síce podľa hlavného mesta na vzdialenosť kratšia, ale je zaťažená križovatkami a svetelnou signalizáciou. K zmene pre autá došlo aj na opravenej Košickej ulici, ktorá je opäť sprejazdnená od Mlynských nív v smere na Miletičovu ulicu.

Došlo k zmenám aj v regionálnej autobusovej doprave

S príchodom nového školského roka, teda od pondelka, došlo k zmenám aj v regionálnej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji. Týkajú sa liniek v regiónoch Pezinok, Senec a Šamorín. V regióne Záhorie ostávajú cestovné poriadky bez zmeny. Informuje o tom Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji (IDS BK) na svojom webe.

"Aktuálne zmeny cestovných poriadkov vychádzajú z dlhodobých štatistík o využívaní jednotlivých spojov, ale aj z požiadaviek cestujúcich a samospráv," konštatuje IDS BK. Pre zlepšenie obslužnosti sa zavádzajú dve nové linky. Jednou z nich je linka 711, ktorá má slúžiť žiakom a študentom v Bratislavskom kraji. Jazdiť bude počas pracovných dní školského roka medzi Bratislavou, Mostom pri Bratislave, Malinovom (aj Tri vody), Zálesím a Ivankou pri Dunaji. Linka je určená najmä pre dochádzanie žiakov do základnej školy na Železničnej a Žitavskej ulici. 

Druhou novou linkou bude linka 710 s konečnou zastávkou na Astronomickej ulici v Bratislave, kde je možný prestup na mestskú hromadnú dopravu (MHD). Linka má lepšie spojiť Vlky, Tomášov, Malinovo a Most pri Bratislave s hlavným mestom. Premávať bude dvakrát za hodinu v špičke a raz za dve hodiny v sedle, večer a počas voľných dní.

Niektoré linky regionálnej autobusovej dopravy budú v rámci zmien skrátené či presmerované, dlhodobo minimálne obsadené spoje budú zrušené. Vyťažené linky a smery budú posilnené. Vybrané linky budú končiť v prestupnom uzle Bratislava, Bajkalská, zastávka Bratislava, Astronomická sa stáva "výhodným" prestupným uzlom. Bližšie informácie o konkrétnych zmenách nájdu cestujúci na webovej stránke www.idsbk.sk.

Viac o téme: DopravaZmenyLinkyMHDŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu