Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Ďalšie veľké banky hlásia výpadok! Nefungujú weby ani internetové bankovníctvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

PRAHA - Výpadky webov a internetového a mobilného bankovníctva dnes postihli Raiffeisenbank a Monet Money Bank. Oznámili to na sociálnej sieti X, predtým twitteri. Spomalene fungujú aj internetové stránky pražskej burzy, ktoré čelili kybernetickému útoku už v stredu spolu s webmi ďalších piatich českých bánk.

"Stretávame sa s výpadkom našich webových stránok, internetového a mobilného bankovníctva. Za vzniknuté nepríjemnosti sa ospravedlňujeme. Intenzívne pracujeme na riešení, tak aby boli naše služby opäť čoskoro dostupné," uviedla na sieti X pred 09:30 Raiffeisenbank ČR. 

Archívne video: Nastavte si svoje platby tak, aby ste mohli míňať aj sporiť. Pozrite si ako sa to dá!

Nastavte si svoje platby tak, aby ste mohli míňať aj sporiť. Pozrite si ako sa to dá!

Moneta na rovnakej sociálnej sieti v rovnakom čase napísala, že od rána nefungujú jej webové stránky, internetové a mobilné bankovníctvo."Usilovne pracujeme na znovuobnovení všetkých našich systémov. Vaše peniaze ani citlivé dáta v ohrození nie sú. Ospravedlňujeme sa za komplikácie a ďakujeme za pochopenie," dodala.

Výpadky mali aj stránky burzy

Internetové stránky Burzy cenných papierov Praha mali ráno opäť výpadky. Podľa hovorcu burzy Jiřího Kovaříka pokračuje kybernetický útok, ktorý web zahlcuje veľkým počtom požiadaviek v snahe vyradiť ho z prevádzky. Fungovanie webu je spomalené, stránky sa niekedy načítajú hneď, niekedy s oneskorením, povedal hovorca. Obchodovanie nie je narušené.

"Útok sa presmeroval z iných krajín," uviedol Kovařík. Prístup z jednotlivých krajín na web je možné obmedziť alebo úplne zakázať, hackeri ale potom začnú web zahlcovať odinakiaľ, podotkol. Situáciu podľa hovorcu komplikuje to, že na fungovaní burzového webu sa podieľa viacero dodávateľov. "Každý musí na tom urobiť svoj čiastkový úkon, vyskúšať, či to pomohlo, a ak nie, tak sa hľadá ďalej," dodal.

V stredu dopoludnia čelili kybernetickým útokom Komerční banka, Česká sporiteľňa, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Mali výpadky internetového a mobilného bankovníctva alebo svojich webov, Českej sporiteľni útok spomalil načítanie webu. Bankám sa väčšinou podarilo služby obnoviť počas dopoludnia, ČSOB po 15.00 h. Web pražskej burzy bol nedostupný od dopoludnia až do podvečera.

Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) k stredajším útokom uviedol, že dostupnosť niektorých systémov českých bánk ovplyvnili DDoS útoky. Pri takomto type útoku počítača ovládaných hackermi zahltí napadnutý server veľkým počtom otázok, čím ho vyradí z prevádzky.

Viac o téme: BankyVýpadkyČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu