Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Banky hlásia hromadný výpadok! Nefungujú weby ani mobilné bankovníctvo: Čelia kybernetickému útoku?

Digitálne bankovníctvo je dnes už bežné. Zobraziť galériu (2)
Digitálne bankovníctvo je dnes už bežné. (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Niektoré české banky sa stretávajú s výpadkami internetového a mobilného bankovníctva alebo svojich webov. Problémy hlási Komerčná banka, Česká sporiteľňa, ČSOB, Air Bank aj Fio banka. Vyplýva to z oznámenia ich hovorcov a informácií na sociálnej sieti X, predtým twitter. Hovorca Českej bankovej asociácie (ČBA) Radek Šalša ČTK povedal, že banky zaznamenali kybernetické útoky, podľa hovorcu Fio banky Jakuba Heřmánka ide o organizovaný útok zo zahraničia. ČTK zisťuje vyjadrenie Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB). Výpadok Českej banky zaznamenali aj zákazníci na Slovensku, ktorí sa nevedia dostať k svojim peniazom.

"Môžeme potvrdiť, že v tejto chvíli môžu byť niektoré naše online služby (internetové a mobilné bankovníctvo, webové stránky) nedostupné. O spustení služieb budeme klientov informovať. Pracujeme na ich sprevádzkovaní s dôrazom na dodržanie maximálnej bezpečnosti," oznámila hovorkyňa Komerčnej banky Šárka Nevoralová. Výpadok mobilného bankovníctva ČSOB potvrdila hovorkyňa banky Michaela Průchová.

Archívne video: Kryptomeny a ďalšie prevratné novinky: Čo si o nich myslia bankári a osobnosti slovenského internetu?

Kryptomeny a ďalšie prevratné novinky: Čo si o nich myslia bankári a osobnosti slovenského internetu? (Zdroj: 365.invest)

"V tejto chvíli identifikujeme snahy o nejaký DDoS útok, avšak sa nám ich darí pomerne efektívne managerovať. Klienti môžu zaznamenať pomalšie načítanie webových stránok, ale inak všetko funguje, ako má,“ opísal pre server iROZHLAS.cz Filip Hrubý z Českej sporiteľne. Pri DDoS útoku počítače ovládané hackermi zahltí napadnutý server veľkým počtom otázok, a tým ho vyradí z prevádzky.

Služby tiež nejdú Fio banke ani Air Bank

Fio banka od dnešného rána eviduje nefunkčnosť svojho webu, internetového a mobilného bankovníctva a tiež investičné aplikácie e-broker, uviedol Heřmánek. "Podľa našich informácií ide o dôsledky organizovaného kybernetického útoku zo zahraničia, ktorý mieri na český bankový sektor a zasiahol viaceré tuzemské banky," dodal. Fio banku pritom využívajú aj slovenskí klienti, ktorí sa nedokáźu dostať ku svojim peniazom. Banka však upozorňuje zákazníkov, že hoci nefunguje web, internetové a ani mobilné bankovníctvo, na posielanie platieb je stále možné využiť pobočku a vybaviť tak všetko, čo potrebujú.

„Na čo najrýchlejšie vyriešenie situácie sme nasadili našich IT špecialistov a veríme, že sa nám podarí systémy čoskoro opäť sprevádzkovať. Za prípadné spôsobené komplikácie sa klientom ospravedlňujeme a veríme, že náš web, ako aj online bankovníctvo bude čoskoro dostupné,“ komentuje Jan Bláha, riaditeľ obchodnej divízie Fio banky.

AKTUÁLNE Banky hlásia hromadný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Air Bank na sieti X hlási výpadok mobilného a internetového bankovníctva. "Na karty výpadok nemá vplyv, môžete teda platiť aj vyberať, ako ste zvyknutí. Pracujeme už na tom, aby bolo všetko zase skoro v poriadku," uviedla.

Viac o téme: VýpadokBankovníctvoČeská republikaKypernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu