Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na diaľniciach pribúdajú nehody z nepozornosti: Spustili bezpečnostnú kampaň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

VÝCHODNÁ - Počet nehôd na slovenských diaľniciach spôsobených nepozornosťou vodičov narastá. Za posledný polrok motoristi takmer 20-krát narazili do mechanizmu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), zásahového vozidla či diaľničného pracoviska. Informovala o tom hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. V utorok spustili bezpečnostnú kampaň.

"Naši zamestnanci sa nemôžu báť o svoj holý život pri výkone svojej práce, ktorú si plnia zodpovedne, s dennodenným nasadením, a ich život je pre mňa prioritou. Je načase meniť správanie motoristov. V napĺňaní tohto cieľa budú s nami súčinní aj kolegovia z dopravnej polície," skonštatoval generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko.

Archívne video: Pri vážnej nehode na diaľnici D2 v smere do Česka sa zrazil autobus a kamión

Pri vážnej nehode na diaľnici D2 v smere do Česka sa zrazil autobus a kamión (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Kampaň spustili pri príležitosti Európskeho dňa bezpečnosti. Je zameraná na zlepšenie bezpečnosti pracovníkov na diaľniciach. "S cieľom predídenia nehodám pred opravovanými úsekmi diaľnic či rýchlostných ciest inštalujeme bezpečnostné vodiace prahy. Mimoriadny dôraz kladieme na novo vypracované bezpečnostné schémy, ale aj na reflexné prvky na oblečení pracovníkov či na prvky bezpečnosti na vozidlách, aby boli viditeľné aj v noci alebo za ostrého slnečného žiarenia," vymenoval prevádzkový riaditeľ NDS Ladislav Bariak.

Nepozornosť je najčastejší dôvod nehôd

 Najčastejším dôvodom nehôd je nepozornosť vodičov a nerešpektovanie predpísanej zníženej rýchlosti. "Počas piatich mesiacov tohto roka evidujeme na diaľniciach 199 nehôd, sedem z nich malo fatálne následky, pri šiestich dokonca asistoval alkohol," doplnil riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel.

Tento rok plánuje NDS opravy a údržbu desiatich mostov v celkových plánovaných nákladoch 21 miliónov eur. Diaľničiari zlepšia stav 70 kilometrov vozoviek diaľnic a rýchlociest, na opravy a údržbu vozoviek vyčlenia takmer sedem miliónov eur. Práce na prevádzkovaných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest vykonávajú už aj v nočných hodinách, preto apelujú na zvýšenú pozornosť motoristov a zodpovednú jazdu.

Viac o téme: DiaľnicaDopravné nehodyNárodná diaľničná spoločnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu