Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kanadská centrálna banka pokračuje v sprísňovaní menovej politiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Kanadská centrálna banka zdvihla úrokové sadzby, ktoré sa dostali na najvyššiu úroveň za 22 rokov. Dôvodom je inflácia, ktorá by mohla pre rýchly rast ekonomiky trvale zostať nad dvojpercentným cieľom banky. Informuje o tom agentúra Reuters.

Rada guvernérov Bank of Canada (BoC) v stredu zvýšila svoju kľúčovú sadzbu o 25 bázických bodov na 4,75 % zo 4,50 %. Takto vysoko bola naposledy v apríli a máji 2001. To bolo prvé sprísnenie menovej politiky od januára. BoC vtedy prerušila svoj rekordne rýchly cyklus sprísňovania, ktorý spustila v marci 2022, aby zhodnotila jeho vplyvy.

Prekvapivo vysoké spotrebiteľské výdavky, oživenie dopytu v sektore služieb, zotavenie aktivity v oblasti bývania a napätá situácia na trhu práce ukazujú, že nadmerný dopyt v ekonomike je trvalejší, než sa predpokladalo, uviedla kanadská centrálna banka vo svojom vyhlásení. Kanadský dolár sa voči americkému po oznámení rozhodnutia posilnil o 0,5 % na 1,3330 CAD/USD. Trhy vidia takmer šancu takmer 60 %, že BoC v júli opäť zvýši sadzby. V apríli sa medziročná inflácia prvýkrát za 10 mesiacov dostala na 4,4 %. Hrubý domáci produkt (HDP) v 1. kvartáli stúpol o 3,1 %, pričom BoC predpovedala expanziu len o 2,3 %.

Viac o téme: BankaMenová politika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu