Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE nákupy sa môžu rapídne predražiť! Európska komisia plánuje rozšíriť clá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Nákupy z krajín mimo Európskej únie by sa mohli zákazníkom online obchodov v budúcnosti predražiť. Európska komisia (EK) plánuje zaviesť clo na mnohé tovary do 150 eur, oznámil v stredu eurokomisár pre hospodárstvo Paolo Gentiloni. Zatiaľ nie je jasné, aké veľké by mohlo byť zvýšenie cien. Informuje o tom agentúra DPA.

V súčasnosti sa clo neplatí, ak je hodnota tovaru nižšia ako 150 eur. Podľa Komisie existuje iba niekoľko výnimiek, napríklad v prípade tabaku alebo parfumov. Navrhovaná reforma predpokladá, že za platenie cla a dane z pridanej hodnoty (DPH) pri nákupe budú zodpovedať najmä internetové nákupné platformy.

V súčasnosti tovar po príchode do EÚ zvyčajne zadržiavajú colné úrady a odovzdajú ho až po tom, ako príjemcovia zaplatia clo alebo iné potrebné poplatky, uviedla Komisia. Zvýšenie ciel na tovar s hodnotou menej ako 150 eur by zákazníci nemali výraznejšie pocítiť, keďže nákupné platformy sú už teraz veľmi dobre pripravené zahrnúť ho do svojich služieb, povedal Gentiloni. Opatrenie by podľa neho mohlo priniesť do rozpočtu EÚ približne jednu miliardu eur ročne.

Viac o téme: ObchodNákupyEurópska komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu