Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pripravte si peňaženky: V tejto krajine zvyšujú ceny za diaľničné známky! Cesta na dovolenku autom bude drahšia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ĽUBĽANA - Dovolenkové zájazdy do alebo cez Slovinsko sú čoraz drahšie. Krajina od 15. júna zvýši cenu za diaľničnú známku o 6,8 percenta, ako vo štvrtok rozhodla vláda v Ľubľane. Cena diaľničnej známky sa od roku 2013 nemenila. Od minulého roka je na Slovinsku iba digitálna diaľničná známka. 

Cena za ročnú diaľničnú známku pre autá sa zvýši zo súčasných 110 na 117,5 eura. Mesačná diaľničná známka je o dve eurá drahšia - 32 eur a týždenná bude v budúcnosti stáť 16 eur, teda o euro viac ako doteraz.

Poslanci opätovne schválili vetovanú novelu k diaľniciam (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Povinná diaľničná známka na diaľniciach a rýchlostných cestách

Na slovinských diaľniciach a rýchlostných cestách je diaľničná známka povinná pre všetky vozidlá s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony. Motocyklisti v budúcnosti zaplatia za ročnú diaľničnú známku 58,70 eura, polročná diaľničná známka sa zvýši na 32 eur a týždenná na osem eur. Cena dodávkových vozidiel sa zvyšuje na 235 EUR za ročnú diaľničnú známku alebo približne 64 EUR za mesačnú a 32 EUR za týždennú. Obytné autá sú v rovnakej cenovej kategórii ako autá.

Návrh prišiel od diaľničnej spoločnosti

Vláda po zdražení schválila návrh diaľničnej spoločnosti DARS, uviedla na tlačovej konferencii po rokovaní vlády slovinská ministerka infraštruktúry Alenka Bratušeková. Zvýšenie mýta je nevyhnutné, pretože DARS musí byť dlhodobo finančne zabezpečený, aby mohol realizovať všetky plánované projekty, vysvetlila.

Druhá rúra tunela Karavanky je dôležitý projekt

Medzi najvýznamnejšie aktuálne projekty patrí druhá rúra tunela Karavanky do Rakúska a severojužná diaľnica. DARS v tomto roku očakáva dodatočné príjmy vo výške 5,3 milióna eur a v budúcom roku 14,6 milióna eur.

Viac o téme: PoplatkyZdražovanieDiaľničné známkySlovinsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu