Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Záplavy v Petržalke: Niektorých ľudí pripravujú na evakuáciu!

Letecký pohľad na zaplavenú časť Bratislavy
Letecký pohľad na zaplavenú časť Bratislavy (Zdroj: FB/HaZZ)

BRATISLAVA - Obyvatelia Kočánkovej, Klokočovej a Májovej ulice v bratislavskej Petržalke sa pripravujú na evakuáciu. Zamestnanci petržalského miestneho úradu spolu s políciou dnes upozorňovali niekoľko rodín v dotknutých uliciach, ako sa nachystať a čo si zbaliť v prípade, že by nastala nutnosť evakuovať ich.

"Dávali im základné informácie, čo si majú všetko pripraviť do evakuačného balíčka, akým spôsobom bude prebiehať evakuácia, ak by k nej prišlo, ako zabezpečiť svoj majetok," priblížila Michaela Platznerová z miestneho úradu.
      
Obyvatelia sa tak napríklad dozvedeli, že si majú so sebou vziať prioritne osobné doklady, oblečenie či lieky. Hodnotné veci zo suterénov, prízemných priestorov a garáží si majú umiestniť do vyššieho poschodia, uzatvoriť prívod plynu, vody a elektriny a dom zamknúť. V lokalite sa podľa jej slov nachádza asi 12 trvalo bývajúcich rodín. "Ale zdržiava sa tam viac ľudí," podotkla.
      
Petržalka tiež kontrolovala, v akom stave sú bezdomovci, ktorí sa zdržiavali v lokalitách blízko Dunaja, napríklad pri lodenici. "Tí, ktorí videli, že už je zle, odišli dobrovoľne. Niektorí tam síce ostali, ale sú v poriadku," dodala.
      
Platznerová vraví, že radnica rovnako upozorňuje občanov, aby nechodili do Sadu Janka Kráľa, lužných lesov alebo sa čo najmenej zdržiavali na hrádzi. "Okrem toho, že bránia zveri v úniku, je aj pre nich nebezpečné, aby tam boli," podotkla. Petržalka tiež upozorňuje obyvateľov, aby sa nezdržiavali v Sade Janka Kráľa a v lužných lesoch, kde rastú veľmi staré dreviny a vplyvom silného vetra a podmáčanej pôdy môžu obyvateľov ohrozovať na živote, pripomína Platznerová.
      
Popoludní by mal v Petržalke opäť zasadať krízový štáb, ktorý zhodnotí aktuálnu situáciu. "Všetko je zabezpečené - kde by mohli byť ľudia premiestnení, alebo akým spôsobom prepravení, manuál je vypracovaný. Čakáme len na to, či k tomuto bude musieť prísť," dodala Platznerová.
      
Mestská časť svojich obyvateľov o evakuačnom postupe informuje aj na svojej webovej stránke. "V prípade, že vo vašom okolí sa nachádzajú deti bez dozoru, starí alebo nevládni ľudia – pomôžte im – upozornite na nich členov evakuačného štábu," vyzýva obyvateľov. Zriadila aj nonstop linku. V prípade akýchkoľvek nejasností a otázok sa môžu Petržalčania obrátiť na krízový štáb miestneho úradu na čísle 02/68 288 830.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu