Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dunaj bude kulminovať na vyššej úrovni: Dosiahne výšku až 1 040 centimetrov!

Zaplavená časť dunajského nábrežia. Zobraziť galériu (11)
Zaplavená časť dunajského nábrežia. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dunaj bude v Bratislave kulminovať dnes večer až v noci, vyplýva to z aktualizovaných odhadov kulminácie Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) pre vodomerné stanice na slovenskom úseku Dunaja. Podľa údajov SHMÚ aktualizovaných k 9:00 v bratislavskom Devíne by Dunaj mal kulminovať dnes večer až v noci na úrovni 980 centimetrov, plus-mínus päť centimetrov.

Vo vodomernej stanici Bratislava, ktorá sa nachádza v centre hlavného mesta, sa najvyššia úroveň povodňovej hladiny Dunaja očakáva vo výške 1040 +/- 10 cm dnes v noci, informoval o tom hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Na nižšie položených úsekoch slovenskej časti Dunaja by rieka mala svoje maximá zaznamenať od piatkovej noci až do nedeľného rána. V Medveďove by mal Dunaj kulminovať na úrovni 970 až 990 cm v piatok 7. júna v noci, v Komárne v sobotu večer na úrovni 870 až 890 cm a napokon v Štúrove má hladina Dunaja dosiahnuť svoje maximum v nedeľu 8. júna ráno na úrovni 790 až 820 cm. SHMÚ vychádza pri aktuálnych údajoch o predpokladaných kulmináciách na slovenskom úseku Dunaja z poslednej aktuálnej situácie na nemeckom a rakúskom povodí Dunaja.

Ako uviedla Danica Lešková z odboru hydrologických predpovedí a výstrah SHMÚ, aktuálnu povodňovú vlnu by nemala nasledovať tzv. 2. povodňová vlna. Druhá povodňová vlna totiž hrozí, ak sú v čase prvej povodňovej vlny na vyšších úsekoch toku zrážky, v Nemecku a Rakúsku však v povodí Dunaja a jeho okolí výdatnejšie neprší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu