Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico: Tvrdé zásahy polície boli aj v členských krajinách EÚ

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA – Demonštrácie a ich potlačenie sa dejú aj v iných štátoch. Podľa premiéra Roberta Fica sa netreba tváriť, že zásahy polície inde neexistujú.

"Predsa vieme o tom, že tvrdé zásahy boli aj v iných členských krajinách EÚ," reagoval na otázku, či o súčasnej situácii v Turecku dnes diskutoval so svojím partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom. S ním rokoval v Istanbule počas medzinárodnej konferencie venovanej perspektívam Európskej únie a jej vzťahom s Tureckom.

Ako Fico poznamenal, snaží sa na veci pozerať objektívne a nerobiť hneď zásadné závery. Zároveň verí v pokračovanie dialógu medzi demonštrujúcimi a tureckou vládou. Podľa neho Ankara vníma, že vyjadrovanie svojho názoru a slobodné zhromažďovanie patria k základným ľudským právam a demokracii, a teda musia byť rešpektované.

"Asi nikto nespochybňuje, že Turecko je demokratická krajina, lebo za desať rokov urobila obrovský pokrok," konštatoval. Poukázal na to, ako sa Turecko postavilo k utečencom zo Sýrie a posunulo v kurdskej otázke. "Myslím si, že turecký premiér je natoľko silný, že si dokáže všetky tieto otázky vykonzultovať aj s partnermi v zahraničí," podčiarkol Fico. Protivládne demonštrácie vypukli pred týždňom po zásahu polície proti aktivistom, ktorí protestovali proti plánom vlády na prestavbu istanbulského námestia Taksim. Nepokoje, ktoré sa rozšírili po celej krajine, si vyžiadali životy dvoch demonštrantov a jedného policajta. Podľa Tureckej nadácie pre ľudské práva utrpelo zranenia vyše 4300 ľudí. Oficiálne štatistiky uvádzajú, že pri potýčkach medzi policajtmi a demonštrantami bolo zranených 300 ľudí.

Erdogan vyhlásil, že demonštrácie hraničia s nezákonnosťou a musia sa okamžite ukončiť. Zároveň vyzval Turkov, aby sa zdržali nelegálnych protestov, pričom prisľúbil, že tvrdenia o neprimeraných zákrokoch polície sa prešetria.

Tvrdé zásahy tureckej polície počas svojho vystúpenia na dnešnej konferencii kritizoval eurokomisár pre rozširovanie a susedskú politiku Štefan Füle. Podľa neho ich treba "rýchlo a transparentne" vyšetriť. Zároveň vyhlásil, že ľudia v demokratickej spoločnosti majú právo na pokojné demonštrácie. "Policajná brutalita nemá v demokracii miesto," zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu