Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ukradli hliník celkom za 49 tisíc eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Nepodmienečné tresty odňatia slobody od troch do štyroch rokov vymeral odvolací senát Krajského súdu pre deviatich obyvateľov Žiaru nad Hronom a okolia. Ako organizovaná skupina v roku 2004 kradli hliníkový materiál z akciovej spoločnosti Fagor Ederland Slovensko v Žiari nad Hronom (predtým ZSNP Foundry).

Odsúdení musia zaplatiť aj peňažné tresty od 1500 až do tritisíc eur. Medzi odsúdenými je aj jedna žena a majiteľ zberne surovín, ktorý kradnutý materiál od nich vykupoval. Verdikt Krajského súdu je právoplatný a okrem jedného sú už všetci vo výkone trestu.

Podľa rozsudku sa bývalý zamestnanec ZSNP Vlastimil Pač (44), príslušník strážnej služby firmy 38-ročný Peter Dvorský a vodič Ján Martinčok (33) v polovici roka 2004 dohodli na postupe, ako kradnúť hliníkový materiál z objektu akciovej spoločnosti Fagor Ederland Slovensko v Žiari nad Hronom (predtým ZSNP Foundry). Následne Vlastimil Pač, považovaný za hlavu gangu, sa kontaktoval s tavičmi Milanom Kováčom (47) a Michalom Bielikom (41). Taviči mali nespotrebovaný hliník odvážať do skladu, kde pracovala Melánia Koštová (40).

Tá ukradnutý materiál naložila na dodávkové vozidlá. Ich transport z objektu zabezpečovali Martinčok a Dvorský cez vrátnice, na ktorých pôsobili ako príslušníci „esbeesky“ okrem Dvorského aj ďalší členovia gangu Jozef Záhorec (41) a Stanislav Holos (44). Tí vozidlá s kradnutým materiálom „kontrolovali“ s tým, že sa nič nelegálne nedeje. Vlastimil Pač v niektorých prípadoch zabezpečil pre vývoz kradnutého materiálu aj falošné expedičné doklady a občianske preukazy. Takto od 19. augusta do zadržania 19. novembra 2004 zlodejská skupina ukradla a vyviezla materiál v kovových paletách v minimálnej hodnote viac ako 49 tisíc eur. Hliník potom od nich vykúpil posledný člen gangu majiteľ zberne surovín Jozef Briatka (45). Takto získané prostriedky potom medzi členov skupiny rozdeľoval Vlastimil Pač. Ten bol spolu s Dvorským označený za organizátora trestnej činnosti. Priebežné inventúry firmy nič nezistili, pretože sa robili počas prevádzky pecí a množstvo spotrebovaného kovu sa iba odhadlo.

Proces so skupinou na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa skončil rozsudkom v máji 2009. Sudca vtedy dvoch obžalovaných oslobodil a ostatným uložil podmienečné tresty. Krajský súd na základe odvolania prokurátora vrátil vec na doplnenie dokazovania. Na novom hlavnom pojednávaní sudca uznal za vinných všetkých deväť obžalovaných a uložil im dvojročné podmienečné tresty a peňažné tresty od 160 do 800 eur. Prokurátor sa opäť odvolal a odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici mu vyhovel. Sprísnil tresty odňatia slobody i peňažné tresty.

Organizátori Vlastimil Pač a Peter Dvorský dostali po štyri roky odňatia slobody a zaplatia peňažný trest po tritisíc eur. Člen skupiny Ján Martinčok bude za mrežami tri a pol roka a zaplatí 2500 eur. Kolegovia z „esbeesky“ Jozef Záhorec a Stanislav Holos si svorne odpykajú po tri roky a zaplatia po dvetisíc eur. Rovnaký trest dostala i skladníčka Melánia Koštová. Taviči Milan Kováč a Michal Bielik dostali tiež po tri roky „natvrdo“ a peňažný trest 1500 eur. Majiteľ zberne Jozef Briatka, ktorý kradnutý hliník vykupoval, stratil slobodu na tri roky a do štátnej pokladnice zaplatí tritisíc eur. Všetci si trest odpykajú v prvej nápravnovýchovnej skupine. Z uložených trestov sa im odráta dvojmesačný pobyt vo vyšetrovacej väzbe po zadržaní v novembri 2004. V prípade, že by peňažné tresty nezaplatili, súd im stanovil náhradný trest odňatia slobody. Ten napríklad v prípade nezaplatenia tritisíc eur predstavuje jeden rok väzenia navyše.

Podľa predsedu senátu rozhodujúcim pre uznanie viny boli výpovede obžalovaných v prípravnom konaní, ktoré korešpondovali s ďalšími dôkazmi. Zmenené výpovede obžalovaných na hlavnom pojednávaní označil Krajský súd za nedôveryhodné a účelové.

Poškodenú spoločnosť s jej nárokom na náhradu škody odkázal súd na občianske súdne konanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu