Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza Volodymyra Y. a jeho zločineckej skupiny: Náš policajný pridelenec koná na Ukrajine

Volodymyr Y.
Volodymyr Y. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V kauze zločineckej skupiny Volodymyra Y., ktorej časť prokurátor ešte minulý rok odporučil odovzdať na súdne konanie na Ukrajinu, momentálne koná slovenský policajný pridelenec na Ukrajine.

„Policajný pridelenec pri Veľvyslanectve SR na Ukrajine momentálne zisťuje, aké relevantné súdne podklady požaduje ukrajinská strana na to, aby prevzala trestné konanie vo veci Volodymyra Y. Ministerstvo spravodlivosti po tom, čo obdrží odpoveď, urobí ďalšie kroky," uviedla Lucia Vitteková z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti.

Krajský súd v Bratislave ešte v novembri minulého roku oznámil, že si vyžiada od ministerstva spravodlivosti stanovisko, či by nebolo účelnejšie odovzdať časť prípadu skupiny Volodymyra Y. na trestné konanie na Ukrajine. Zvážiť odovzdanie konania proti Volodymyrovi Y., Mykolovi Sh. a Vasiľovi P. navrhol pre hospodárnosť konania prokurátor. Volodymyra Y. ešte v roku 2017 zadržali na Ukrajine pre neoprávnenú držbu a pašovanie zbraní a tiež držbu a pašovanie omamných látok.

Na Ukrajine sa zdržiavajú takisto obžalovaní Mykola Sh. a Vasiľ P. a na pojednávaniach na Slovensku sa nezúčastňujú. V prípade odovzdania časti prípadu by tak Krajský súd v Bratislave konal len voči štvrtému obžalovanému, ktorým je Slovák Eduard V. Pojednávanie je momentálne odročené na neurčito, o odovzdaní prípadu na Ukrajinu má rozhodnúť minister spravodlivosti.

Krajský súd v Bratislave opätovne prejednáva prípad štyroch členov zločineckej skupiny vedenej Volodymyrom Y., ktorí sú obžalovaní z piatich vrážd a inej trestnej činnosti. Najvyšší súd SR totiž v decembri 2016 zrušil rozsudok, ktorým krajský súd odsúdil na 22 rokov Ukrajinca Mykolu Sh. (pôvodne obžalovaného pod falošným menom Jurij Rybakovas) a Slováka Eduarda V., pričom Volodymyra Y. a Vasiľa P., ktorí sa na pojednávania nedostavovali ani nedali súhlas na konanie v ich neprítomnosti, vyčlenili na samostatné konanie. Najvyšší súd však nariadil obe veci opäť spojiť dokopy a doplniť dokazovanie. Volodymyr Y. totiž súdu údajne oznámil, že má v prípade nové informácie.

V prípade piatich vrážd už v roku 2009 padli neprávoplatne doživotné tresty, ale tie Najvyšší súd SR v júni 2010 zrušil. Dôvodom bolo zistenie odvolacieho senátu, že prvostupňový rozsudok sa opiera o nahrávky priestorových odpočúvaní, ktoré prvostupňovému súdu predložili zostrihané a procesne nepoužiteľné. Volodymyrovi Y., Eduardovi V., Vasiľovi P. a Mykolovi Sh. pôvodne vymeral tresty doživotia Krajský súd v Bratislave 27. februára 2009. Obžaloba im pripisovala vraždy štyroch Ukrajincov a jedného Slováka z konca 90. rokov. Išlo o členov ich skupiny, ktorí sa stali pre nich nepohodlní.

Títo muži na čele s Jevgenijom K., prezývaným Žeňa, mali na starosti vyberanie výpalného. Do sporu s členmi skupiny Volodymyra Y. sa údajne dostali vtedy, keď chceli prevziať niektoré aktivity. Členom gangu obžaloba kladie za vinu aj nedovolenú výrobu a obchodovanie s drogami, nedovolené ozbrojovanie, falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny. Bratislavská krajská prokuratúra obžalovala štvoricu z viacnásobnej vraždy členov gangu v decembri 2005. Dve telá sa našli náhodne, ďalšie objavili až po piatich rokoch po výpovedi utajeného svedka v Jablonici.

Volodymyr Y. čelí takisto na Okresnom súde v Trnave obžalobe zo zorganizovania vraždy spolumajiteľa erotického salónu Dallas pri Galante z roku 1999.

Viac o téme: Zločinecká skupinaUkrajinaVolodymyr Y.Policajný pridelenec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu