Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Investigatívny tím po vražde Kuciaka odhalil nové fakty: Albánske klany, ďalšie chápadlo mafie

Zobraziť galériu (8)

BRATISLAVA - Ďalšie šokujúce odhalenie investigatívneho tímu, ktorý vznikol po brutálnej vražde Jána Kuciaka. Nové skutočnosti naznačujú, že Slovensko sa stalo rajom podsvetia. Informácie sa týkajú pôsobenia albánskej mafie na Slovensku, ktorej aktivity spájajú aj s 'Ndranghetou a Antoninom Vadalom. Drogy, dotácie, luxusný život. A to aj vďaka politikom, ktorí toto dopustili.

Antonino Vadala sa dostal do povedomia verejnosti po poslednom článku Jána Kuciaka. Slovensko ho nedávno na žiadosť talianskej prokuratúry vydalo do Talianska. Podľa tamojšej prokuratúry je podozrivý z kontaktov na juhotaliansku mafiu ‘Ndrangheta a z pašovania drog. Na Slovensku už čelí obžalobe za pokus o podvod s dotáciami.

Investigatívny tím po vražde
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Vadala na Slovensku podnikal aj s Albáncami macedónskeho pôvodu, ktorí rovnako ako Vadala podnikajú v agrosektore a poberali dotácie  aj vratky DPH. Podobne ako on mali problémy pre údajné podvodné konanie. Informácie priniesol portál Aktuality.sk v rámci práce investigatívneho tímu.

Vadalovým partnerom bol v minulosti Seat Aličauši, ktorý figuruje v niekoľkých firmách v Lučenci a v Ratke. Vadala s Aličaušim spolu fungovali v obchode s dobytkom vyvážaným do Turecka. O Macedónca sa zhruba pred dvoma rokmi zaujímala finančná jednotka NAKA. Podľa nej mali od septembra 2012 spolu s ďalšími albánskymi a slovenskými podnikateľmi páchať ekonomickú trestnú činnosť.

Investigatívny tím po vražde
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podozrivé eurofondy pre Agro Rátku

Podvody sa mali udiať pri výstavbe agroturistického zariadenia Motel Agro Ratka. Firma Agro Ratka, v ktorej je Aličauši jedným zo spoločníkov, si vypýtala v roku 2012 vratku okolo 120-tisíc eur za stavebné práce. Eurofondy na motel dostala Agro Ratka vďaka Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Pri budovaní motela malo podľa vyšetrovania dôjsť k bezdôvodnému navýšeniu ceny mramoru. Pri výstavbe motelu dokladovali odpočty DPH faktúrami od fiktívnych firiem. NAKA len za tri mesiace roku 2012 zdokumentovala u týchto firiem podvody na DPH spolu az 170-tisíc. Trestné stíhanie bolo banskobystrickou políciou zastavené, lebo skutok nebol trestným činom.


REPORTÁŽ z miesta, kde sa začal škandál Vadalu! FOTO Státisíce z dotácií zmizli v pustatine


Investigatívny tím po vražde
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O podozrivých čerpaní dotácií firmy v okolí Lučenca sme vás nedávno informovali. Albánci macedónskeho pôvodu nedávno dokončili výstavbu luxusného hotela Miraj Resort, kde má mať nové sídlo aj ich firma Miraj, s. r. o. Tá však podľa obchodného registra sídli spolu s ďalšími firmami na inej adrese v Lučenci.

Prepojenie na políciu

Aličauši v minulosti pre TREND uviedol, že o žiadnom trestnom konaní nevie a ničoho nezákonného sa nedopustil. Agro Rátku vlastnil aj Rami Kukuli, ktorý bol spolu s Erenom Kukulim medzi podnikateľmi, ktorých NAKA označila za členov Aličaušiho organizovanej skupiny, podozrivej z karuselového podvodu. Kukuliovci sú vplyvná albánska rodina, ktorá sa usadila v Leviciach.

Seat Aličauši (vpravo) so synom
Zobraziť galériu (8)
Seat Aličauši (vpravo) so synom  (Zdroj: Facebook/Jusuf Aličauši)

Odtiaľ pochádza aj terajší šéf finančnej polície NAKA Bernard Slobodník. Krátko predtým, ako sa agentúra zamerala na podnikanie Albáncov, sa na internete objavil anonymný spis, ktorý opisoval jeho prepojenie na Albáncov. Elitného policajta v tejto súvislosti preverovala aj inšpekcia ministerstva vnútra. Priznal, že sa s nimi pozná, no bližšie kontakty poprel.

Investigatívny tím po vražde
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vadala na Slovensku obchodoval najmä cez firmu AV Real. Z prepojenia, ktoré zmapovala NAKA vyplýva prepojenie na Husnirizu Kukuliho, na ktorého účet prišlo z AV Real niekoľko desaťtisíc eur. Disponentkou jedného z účtov AV Real bola okrem Vadalu aj Mária Trošková. Aličauši a Kukuliovci spolu figurujú v niekoľkých firmách so sídlom v Lučenci.

Balkánska mafia na Slovensku

Albánci majú na Slovensku kontakty aj so Samim Muslijom, ktorý má bydlisko uvedené v bratislavskom vytovom dome. Ten vlastní rodina Kukuli v centre mesta. Muslija svoju kariéru na Slovensku a v Česku pred rokmi začal tak, že pôsobil vo firme s Nedžmedinom Zekon, ktorého považujú za drogového dílera prvej európskej ligy. V Bratislave s ním mal firmu zameranú na taliansku módu. 

Investigatívny tím po vražde
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Qazim Osmani)

Meno Sami Muslija sa nachádza v záznamoch juhoslovanskej tajnej služby. Zverejnil ich investigatívny novinár z Chorvátska Domagoj Margetić. Podľa novinára sa s albánskou mafiou spája aj klan Osmani. Pod jeho vplyvom má byť najväčšie bratislavské kasíno, ktoré prevzala česká firma Banco-Casino. Pod kontrolou ju má kosovský Albánec Qazim Osami. Nemecká tajná služba BND, ktorá už dlho sleduje mužov biznis i rodinu, odhaduje jeho majetok na štyristo miliónov eur. 

Klan bol v Nemecku vyšetrovaný v súvislosti s podvodmi, praním špinavých peňazí, vydieraním a násilím. Nemecká tajná služba v reporte o nich spomína, že Osmaniho klan je organizovaná skupina, ktorá je aktívna aj v transfere kokaínu a z výnosov financuje nákup zbraní pre Kosovskú oslobodzovaciu armádu.

Rozhovor s investigatívnym novinárom

Investigatívny novinár z Chorvátska Domagoj Margetić sa venuje balkánskej mafii už 20 rokov. Zverejňuje utajované dokumenty spravodajských a bezpečnostných služieb, dokumentov NATO či iných krajín Európskej únie. V roku 2014 prežil pokus o vraždu. Objednávatelia ani páchatelia, či ich spolupracovníci neboli doteraz odhalení. Margetić však tvrdí, že najväčší záujem na jeho likvidácií mal Sami Muslija, ktorý momentálne žije na Slovensku.

Rozhovor s ním priniesol týždenník TREND. Podľa Margetića na Slovensku operuje niekoľko skupín balkánskej mafie, ktoré kontroluje klan Osmani a jeho operatívnym šéfom je Qazim Osmani, prezývaný Felix - Šťastlivec. "V Česku a na Slovensku posilnili svoju prítomnosť po tom, ako sa museli stiahnuť z Nemecka," povedal novinár pre týždenník. Klan Osmani spolupracuje na Slovensku so silnými mafiánskymi skupinami, medzi ktoré patrí aj ‘Ndrangheta, o ktorej písal vo svojom poslednom článku zavraždený novinár Ján Kuciak. Práve Muslija bol kľúčový človek, ktorý prepájal skupiny v narkobiznise z Kosova, Srbska, Čiernej Hory, Macedónska a Chorvátska, ale tiež Talianska.

Preto neskôr pôsobil s týmito ľuďmi aj v Česku a na Slovensku. Bol viackrát obvinený, no napokon išlo všetko dostranena, dokonca sa stratili aj dokumenty. Muslija býva v dome v Bratislave, ktorý vlastní rodina Kukuliovcov. Kukuliovci pôsobia v agrosektore a sú veľkými poberateľmi dotácií. "Kukuliovci sú s Muslijom v blízkom kontakte, obe skupiny sú súčasťou klanu Osmani. Sú na Slovensku poberateľmi dotácií, čo je paradoxné, pretože potom vlastne podporujete skupiny, ktoré sú prepojené s najväčšou balkánskou mafiou," hovorí Margetić.

Spolupráca klanov Vadala a Kukuli je logická

Osmaniovci operujú aj v Turecku pod menom Osmanoglu. "Pôsobí tam ich sestra, ktorá je veľmi vplyvná a koordinuje ich s tureckým biznisom. Turecké vzťahy sú pre Kukuliovcov špecifické, majú tam veľmi dobré kontakty a robia biznis priamo s tureckými skupinami. Tie využívajú svoje európske kontakty aj na pranie špinavých peňazí a na zabezpečenie finančných sietí v Európe," tvrdí novinár. To, že skupina Osmani u nás úzko spolupracovala s Ndranghetou je podľa Margetića bežné.

Spájajú ich totiž historické väzby. "V Kalábrii je mestečko Spezzano Albanese, kde je silná albánska komunita, len pár kilometrov od mestečka Altomonte, kde je zasa silná ’Ndrangheta. Ľahko si nájdete články o ich vzájomnej spolupráci, najmä v oblasti pašovania drog," dodáva novinár. Podľa neho si Osmaniovci a taliansky organizovaný zločin dobre rozumejú, preto je aj dôverná spolupráca klanov Kukuli a Vadala na Slovensku logická.

Viac o téme: LučenecJán KuciakAntonino VadalaRatkaAgro Rátka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu