Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kríza v RTVS pretrváva: Redaktori neprišli na mediáciu k aktuálnej situácii

Predseda SSN Daniel Modrovský Zobraziť galériu (4)
Predseda SSN Daniel Modrovský (Zdroj: SITA - Branislav Bibel)

BRATISLAVA – Na mediáciu k situácii v RTVS, ktorú organizoval Slovenský syndikát novinárov (SSN), prišlo vo štvrtok len vedenie telerozhlasu. Z redaktorov podľa syndikátu napriek pozvánke neprišiel nikto. SSN avizoval, že sa mediáciu do mesiaca pokúsi zorganizovať znova.

Šéf spravodajstva RTVS Vahram Chuguryan zdôraznil, že vedenie spravodajstva je otvorené komunikácii s redaktormi na internej pôde, aj na pôde najväčšej stavovskej organizácie, ale toto stretnutie nevníma ako mediáciu.

„Dostali sme od predsedu SSN viacero otázok týkajúcich sa medializovaných informácií o dianí v RTVS, čo je legitímnym právom najväčšej profesijnej organizácie. Rozhodli sme sa využiť toto pozvanie na diskusiu a zodpovedanie na všetky otázky predstaviteľov SSN. Čo sa týka samotnej mediácie, tak ako sme informovali aj na nedávnej tlačovej konferencii s generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom, o tú sa pokúsime najprv v rámci interného prostredia."

Projektový manažér SSN Jozef Tinka
Zobraziť galériu (4)
Projektový manažér SSN Jozef Tinka  (Zdroj: SITA - Branislav Bibel)

SSN podľa svojho zástupcu a mediológa Jozefa Tinku nemá ambíciu robiť rozhodcu, iba ponúkol priestor na vecnú komunikáciu. “Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody. Verejnosti treba ukázať, že novinári dokážu rešpektovať jeden druhého a vedia sa dopracovať k obojstranne akceptovateľnému konsenzu," povedal Tinka.

Slovenský syndikát novinárov nebude komentovať stanoviská vedenia RTVS, pretože nepozná názory a dôvody nespokojnosti dotknutých redaktorov. Syndikát ponúkol, že do 30 dní sa pokúsi mediáciu zorganizovať znovu. SSN chce podľa vlastných slov byť iniciátorom širokej verejnej i odbornej diskusie o verejnoprávnosti médií.

Riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahram Chuguryan
Zobraziť galériu (4)
Riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahram Chuguryan  (Zdroj: SITA - Branislav Bibel)

Spravodajské odbory RTVS, ktoré reprezentujú vyše 30 zamestnancov spravodajstva, na sociálnej sieti tvrdia, že žiadnu pozvánku nedostali. Za jediného partnera na rokovanie tiež považujú šéfa RTVS Jaroslava Rezníka.

Viac o téme: RTVSJaroslav Rezník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu