Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Černák osvetľuje podrobnosti Ruskovej kauzy: Štát kryje zločincov, o Ruskovi sa vedelo dávno!

Černák objasnil ďalšie podrobnosti v postupe v Ruskovej kauze objednávky vraždy Zobraziť galériu (5)
Černák objasnil ďalšie podrobnosti v postupe v Ruskovej kauze objednávky vraždy (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, SITA, Pod lampou)

BRATISLAVA - V kauze objednávky vraždy Pavla Ruska visí vo vzduchu stále veľa otázok. Svedkovia vypovedajú, Rusko ostáva vo väzbe a Černák osvetľuje ďalšie fakty v prípade. Prostredníctvom svojho advokáta osvetlil aj pochybný postup štátu v Ruskovej kauze.

Kauza objednávky vraždy Sylvie Volzovej rezonuje médiami takmer tri týždne. Pavla Ruska zatkli v pondelok 23. októbra a kľúčovou sa stala práve výpoveď mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka. Ten prostredníctvom svojho advokáta Františka Poláka informoval v relácii Pod lampou týždenníka .týždeň o podrobnostiach Ruskovho prípadu. Diskusie sa zúčastnil aj novinár Eugen Korda a exminister spravodlivosti Daniel Lipšic.

Mikuláš Černák dal svojmu advokátovi Polákovi splnomocnenie, aby mohol o týchto veciach hovoriť, pričom všetky fakty sú obsiahnuté v spise. „Nemôžem byť konkrétny vo všetkých veciach, lebo je to príliš živá kauza.“ 

Do Ruska sa nemiešajte, máte viac svojich vecí

Keď sa Černák rozhodol vypovedať, spomenul dve kauzy, z ktorých jedna sa týkala Ruska. K druhej kauze sa Polák nevyjadril, pretože podľa jeho slov sa ešte môže otvoriť. „Príslušníci polície vedia o tejto kauze, no záleží na nich, či sa bude vyšetrovať alebo nie. Len nedávno sa ňou začali zaoberať.“ Černák informoval o Ruskovi oveľa skôr, a to v čase, keď bol trestne stíhaný, no vtedy nebol zo strany polície o túto kauzu záujem.

Černák osvetľuje podrobnosti Ruskovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Pod lampou)

Polák mafiánskeho bossa v tom čase nezastupoval. „V tom období mu bolo povedané, aby sa do politiky nemiešal, že má dosť svojich vecí.“ Podľa Poláka mu to povedal príslušník polície, ktorý s ním vtedy robil. Zlé skúsenosti mal podľa Poláka Černák aj vtedy, keď chcel ukázať mŕtvoly, no nebol záujem. 

Na otázku, či sa podľa Poláka Ruskova kauza vyšetrí, odpovedal podľa jeho slov pozitívne. Pokiaľ to bude objektívne, pokiaľ nevymenia vyšetrovateľa, pokiaľ nevymenia prokurátora, pokiaľ sa nestane to, že Černák zomrie v spánku, pokiaľ sa nejaký zázrak neprihodí, tak by sa to vyšetriť mohlo, ale aký bude verdikt, to neviem,” povedal s tým, že Sylvia Volzová sleduje prípad veľmi pozorne. Dnes vypovedala aj Mečiarova pravá ruka Anna Mojžišová (predtým Nagyová). Situáciu však odmietla pred novinármi komentovať.

Rusko mal silnejšie väzby ako Černák

„Polícia to zrejme nezahodila do koša, museli z toho zrejme ostať nejaké záznamy, lebo teraz v auguste za ním prišli z vyšetrovacieho tímu Gorilla a spýtali sa ho, či je ochotný sa priznať aj k tomuto skutku. To znamená, že museli mať poznatky, že o tom niečo vie,“ povedal Polák. „Následne sa priznal k objednávke vraždy a popísal, ako sa to stalo.“ V tom čase Černák nevedel, či jeho výpoveď niekto podporí alebo nie. Rusko mal vraj silnejšie väzby ako Mikuláš Černák.

Černák osvetľuje podrobnosti Ruskovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Pod lampou)

„Urobil vtedy záznam, zápisnicu o trestnom oznámení alebo výpovedi. Nevidel som ten úkon,“ povedal Polák, pričom popísal aj mediálne známy priebeh kauzy. „Mikuláš Černák nemá absolútne žiadny motív si tento skutok vymyslieť,“ uviedol. Po Černákovej výpovedi o Ruskovej kauze objednávke vraždy Sylvie Volzovej mu začali vo väzení robiť zle a z Ilavy ho previezli opäť do Leopoldova.

Štát kryje zločincov

Vyzerá to tak, že štátu prekáža, že Černák vypovedá o vraždách, ktorých bol súčasťou. Z diskusie a faktov totiž vyplynulo, že štát nemá záujem na tom, aby boli zločinci zatvorení. „On to takto vníma. Ja si nemôžem dovoliť špekulovať. Niekto zrejme nechce, aby niekto šiel do výkonu trestu odňatia slobody,“ povedal Polák.

„4. októbra vypovedal po zbavení mlčanlivosti vysoký príslušník policajného zboru, ktorý vo svojej výpovedi uviedol, že napríklad o vražde Kohuláka, resp. o mieste, kde sa jeho mŕtvola nachádza, vedel už dávno, ale nakoľko bol prepustený z policajného zboru pánom Spišiakom, tak všetky listinné dôkazy na všetky mapy, výpovede, záznamy roztrhal a skartoval. Dokonca uviedol, že mal nutkanie zatelefonovať matke pána Kohuláka, kde si má ísť vykopať syna,“ povedal Polák s tým, že to tento predstaviteľ neurobil.

Černák osvetľuje podrobnosti Ruskovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Pod lampou)

V roku 2012 sa totiž vrátil na vysokú funkciu v policajnom zbore a bol zúčastňoval sa porád tímu, ktorý sa zaoberal skutkami, o ktorých informoval Černák. „Tam miesto toho, aby bol nápomocný, povedal, že Černákovi netreba veriť, že mladí policajti sú neskúsení a nepoznajú ho.“ Podľa Poláka táto výpoveď hovorí o zneužití právomoci verejného činiteľa ním samým.

Napriek týmto vedomostiam nekonala ani prokuratúra. „Počuli sme to, že ľudia vo vrcholných pozíciách represívnych orgánov kryjú konkrétnych páchateľov trestnej činnosti,“ povedal na adresu tejto skutočnosti Lipšic. „Časť NAKY a časť generálnej prokuratúry, resp. konkrétnych ľudí takýmto spôsobom fungujú,“ dodal exminister spravodlivosti

Pochybný postup

Polák po rozhodnutí svojho klienta vypovedať v roku 2013 na Černákovu žiadosť oslovil námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Černák totiž predpokladal, že takto vysokopostavený človek bude mať záujem o to, keď sa začne objasňovať závažná trestná činnosť. Zároveň upozornil na to, že Šufliarsky mal vtedy medzi Černákovými bývalými kumpánmi chránencov.

Na začiatok Černák uviedol štyri vraždy s tým, že ukáže hroby, povie mená a opíše všetky okolnosti, ktoré k vražde viedli. Polák zavolal Šufliarskemu a oznámil mu, že by sa s ním rád stretol, pretože Černák chce vypovedať o mimoriadne rozsiahlej trestnej činnosti. „Samozrejme, chcel, aby som mu to poslal písomne, že uvidí. No ani po piatich mesiacoch neprichádzala žiadna odozva,“ uviedol Polák s tým, že napísali opätovnú urgenciu generálnemu prokurátorovi Čižnárovi a dali vedieť aj Kiskovi.


Najdrsnejší rozhovor o Pavlovi Ruskovi! VIDEO Nebohý herec Ľubo Gregor odhaľuje jeho tajomstvá


„Snažili sme sa to nejako zvýrazniť, lebo nebol záujem vykopať tie mŕtvoly. Bol medzi nimi aj bývalý prednosta v Poprade pán Bachleda,“ povedal s tým, že upozorňovali, že ak sa nebude okamžite konať, môže dôjsť k prekopaniu či ohrozovaniu osôb. „Potom sa začali len veľmi málinko hýbať ľady, no napriek tomu za ním nikto neprišiel.“

Za Černákom neprídeme

Polák písal Šufliarskemu v júni 2013, za Černákom prišli vyšetrovatelia až začiatkom roku 2014. Vyšetrovatelia vraj mali spraviť previerku výpovede až v apríli a odmlčali sa. V ďalšom liste Polák spísal 31 prípadov, v ktorých chce vypovedať Černák, aby nedošlo k mareniu vyšetrovania. Od Šufliarskeho a ďalších dostal následne list, že si výpoveď preštudovali, zaoberali sa prípadom, ale za Černákom neprídu.

Mŕtvoly, na ktoré Černák upozornil, sa začali vykopávať až po vyše dvoch rokoch v septembri 2015 veľmi zvláštnym spôsobom. Vyšetrovatelia to robili tak, aby im to nikto nezmaril. „Miesto posledného odpočinku pána Bachledu bolo znehodnotené a našli sa len štyri rebrá,“ podľa Poláka sa stalo presne to, čoho sa obávali.

„Podľa môjho názoru ide až o trestný čin prokurátorov alebo vyšetrovateľov,“ povedal Polák na otázku, či naznačuje úmyselné naťahovanie prípadu zo strany prokuratúry. „Tým, ako konali alebo nekonali, umožnili premlčanie mnohých vrážd a ja si myslím, že príde doba, keď o tom bude treba znova hovoriť,“ dodal Lipšic.

Černákove motívy sú vraj čisté

Motívov, prečo sa Černák rozhodol vypovedať, bolo niekoľko. „Či už tomu niekto verí, alebo neverí, jeho to skutočne trápi, čo urobil,“ podotkol Polák s tým, že černákovci boli skupina, no odsúdený je len Černák. Držal kolegiálnu mafiánsku česť, no keď sa dozvedel, že jeho blízki zo skupiny vypovedali proti nemu, aj to bol motív jeho vypovedania.

Síce mu môže objasňovanie širokej trestnej činnosti slúžiť časom ako poľahčujúca okolnosť, nie je to jeho prvotný motív, prečo sa rozhodol vypovedať, uviedol Polák. Podľa Poláka za vtedy 28-ročným Černákom chodili rôzni ľudia aj z politických kruhov, podnikatelia a iní a požadovali od neho služby trestnoprávne (majetkové trestné činy, násilné a iné). „Urobili z mladého človeka silného nebojácneho mafiána.“

Viac o téme: Mikuláš ČernákPavol RuskoFrantišek Polák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu