Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nové odhalenie v kauze Gorila, kšeftom sa dalo zabrániť: KDHáci o tom vedeli už v roku 2005!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kresťansko-demokratické hnutie má poriadne čo vysvetľovať! Podľa informácií, ktoré sa podarilo získať portálu Topky.sk, je táto strana v kauze Gorila, jednom z najväčších korupčných škandálov v histórii Slovenska, namočená až po uši. Napriek tomu, že sa Daniel Lipšic pasuje do pozície najtvrdšieho bojovníka za vyšetrenie tejto kauzy, faktom je, že práve jeho bývalá strana mohla mnohému, čo sa naplánovalo a uvarilo v byte na Vazovovej ulici, zabrániť. Ešte v roku 2005, keď sa odpočúvanie politikov začalo, totiž dostal o tom správu šéf KDH Pavol Hrušovský a vtedajší minister za KDH Vladimír Palko. Ak by konal, mohla polícia veľkej časti podozrení z korupcie zabrániť už vtedy .

Palko pre Topky priznal, že operatívne informácie, ktoré sa neskôr mohli stať súčasťou spisu Gorila, dostal už v roku 2005.„Ministerstvo vnútra dostáva od SIS operatívne informácie bežne. A samozrejme všetky tie informácie išli na príslušné útvary Prezídia policajného zboru, kde sa s tým narábalo. A či boli nejaké trestné stíhania na základe týchto informácií, už vám po desiatich rokoch nejaké čísla neviem povedať.“

Odmietol však, že by mal vtedy konkrétne informácie o podozreniach z korupcie nominanta KDH vo FNM.  „KDH som neinformoval, prečo by som mal informovať? Ja si naozaj nespomínam, že by som dostal informáciu o Krajniakovi,“ uviedol.  

Palko tomu nevenoval nejakú veľkú pozornosť. „Takých správ chodili stovky. To bola rutinná záležitosť. Obyčajne išlo len o správy operatívneho charakteru. Na prechod od operatívnej informácie k nejakému úkonu ešte bola dlhá cesta. Čo sa týka samotného spisu Gorila, táto informácia prišla až po mojom odchode. A každý, kto ten spis videl, vie, že to nie je jeden prípad, ale strašne veľké množstvo prípadov, takže ani neviem, k čomu by som sa mal konkrétne vyjadriť,“ povedal.

A či sa nedalo vďaka informáciam z operatívnych správ zabrániť?

„Zabrániť čomu? To je otázka. V samotnom spise sú veci, ktoré sa mohli stať a stali sa, sú tam veci, ktoré sa stali, ale iným spôsobom, a potom sú tam veci, ktoré sa nestali. To by ste sa museli opýtať na konkrétny prípad. Na to vám ťažko môžem povedať, že sa dalo zabrániť. To je číra špekulácia, že by sa dalo zabrániť,“ dodal Palko.

Pravdou je, že o spise vedieť nemohol. Podľa našich informácii však dáta, ktoré sa následne do spisu dostali, k dispozícii mal. A to ešte niekoľko mesiacov predtým, ako spis vznikol. V novembri 2005 totiž dostal správu, ktorá obsahovala závažné podozrenia z toho, že vysokí štátni funkcionári sú zapletení do podivných machinácií.

O to hrozivejšie dnes vyzerá to, že v tom čase, keď Palko správu obdržal, sa ešte veľa vecí zo spisu Gorila nestalo a boli iba v procese plánov. Prečo vtedy nikto nekonal? Keď podľa našich informácií vtedajší šéf SIS zaslal správu vnútru aj polícii.

To však nie je všetko. Informáciu zo SIS, z ktorej sa neskôr vyvinula kauza Gorila, podľa portálu Topky.sk dostali v novembri 2005 aj traja najvyšší ústavní činitelia: prezident Ivan Gašparovič, premiér Mikuláš Dzurinda a predseda parlamentu Pavol Hrušovský.

Je ťažko predstaviteľné, že keď mal Palko a Hrušovský takéto dôverné informácie, ktoré sa týkali aj nominanta KDH vo Fonde národného majetku, nechali si to pre seba a stranu o nich neinformovali. Navyše malo KDH aj druhý silový rezort, ktorý v tom čase viedol Daniel Lipšic.

Zaujímavé je, že Palko s Lipšicom už nie sú členmi KDH. Zaujímavé je aj to, že Lipšic, ktorého za kauzu Gorila žaluje aj finančná skupina Penta, sa vraj prvýkrát dozvedel o spise od novinára Toma Nicholsona v roku 2009. Ako minister vnútra ju však v ucelenejšej forme dostal opäť v roku 2010. Obhajoval sa, že za jeho ministrovania sa kauza začala riešiť a iba vinou vojenského prokuratúry, ktorá ju odobrala polícii, to nedotiahli do konca.

Prečo sa však tváril v roku 2012, keď sa celá vec medializovala, akoby išlo o novú vec, nikdy nevysvetlil. So šéfom NOVA sa nám spojiť nepodarilo.

KDH tvrdí, že NRSR dostáva podľa zákona o SIS informácie, ktoré sú podľa vyhodnotenia informačnej služby významné pre činnosť a rozhodovanie parlamentu. V tomto zmysle bol informovaný aj bývalý predseda parlamentu Pavol Hrušovský. Ak by podľa informačnej služby išlo o informácie o trestnej činnosti, SIS je podľa zákona povinná poskytnúť tieto zistenia Policajnému zboru a prokuratúre. Pavol Hrušovský, ako bývalý predseda parlamentu v tejto súvislosti konal v zmysle tohto zákona.

"Odmietam akékoľvek úvahy o tom, že by som ako predseda parlamentu používal informácie zo SIS na stranícke a politické ciele", reagoval Hrušovský pre Topky.sk.
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu