Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Penta dokúpila Dôveru, stala sa jediným vlastníkom: Širokého kauzy jej kazili meno!

Dôvera
Dôvera (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Investičná skupina Penta Investments, s. r. o. sa prostredníctvom svojej holandskej firmy HICEE stane jediným, a teda 100-percentným akcionárom zdravotnej poisťovne Dôvera. Akcie odkúpila od cyperskej spoločnosti, za ktorou podľa medializovaných informácií mohol stáť oligarcha Juraj Široký.

Ako v pondelok informovala Dôvera, ide o posilnenie akcionárskej pozície Penta Investments, ktorá získa 50 % akcií Dôvery od spoločnosti Prefto Holding Limited. "Tento krok je jednoznačným signálom dôvery v zdravotnícky sektor a zároveň odhodlanosti investičnej skupiny pôsobiť a investovať v tomto sektore dlhodobo," konštatovala spoločnosť.

Penta Investments podľa poisťovne nezasahovala do každodennej práce. "Naopak podporovala rozvoj našich aktivít a služieb pre našich klientov medzi poistencami, platiteľmi aj poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Bola a naďalej pre nás zostáva dôležitou oporou, garanciou stability a investícií v turbulentnom prostredí slovenského zdravotníctva," poznamenala. 

Potrebné kroky medzi akcionármi sa už podľa hovorcu Penta Investments Martina Danka realizovali. Transakciu musí ešte potvrdiť Protimonopolný úrad SR a Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Výšku investície Penta nezverejní. "Rokovania prebiehali s väčšími alebo menšími pauzami 2,5 roka," priblížil Danko. Dôvera sa o kúpu polovice akcií usilovala už v lete 2012, avšak neúspešne.

"Vítame zmenu akcionárskej štruktúry, pretože týmto krokom sa odbúrajú dôvody na spochybňovanie našej práce. Išlo o pseudodôvody, ktoré nemali odborný, ale skôr špekulatívny či politický základ," uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Tento krok je podľa Dôvery jednoznačným signálom dôvery v zdravotnícky sektor a zároveň odhodlanosti Penty pôsobiť a investovať v sektore dlhodobo.

Zmeny v zdravotnej poisťovni Penta neplánuje. Ako poznamenal Danko, Prefto bolo veľmi pasívnym partnerom, pričom Penta sa podieľala s manažmentom Dôvery na prijímaní strategických rozhodnutí. Nevidí preto dôvod niečo na fungovaní poisťovne meniť.

Dôvera je druhou najväčšou zdravotnou poisťovňou na Slovensku s vyše 1,4 milióna poistencami. Investičná skupina Penta je akcionárom Dôvery od roku 2002. Prefto je 50-percentným akcionárom od roku 2009, kedy došlo k spojeniu Dôvery so zdravotnou poisťovňou Apollo.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a v realitnom developmente. Spravuje jediný fond svojich partnerov, akcionárov spoločnosti. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove. Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s. je najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa na Slovensku, pričom zabezpečuje zdravotnú starostlivosť pre 1,4 milióna poistencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu