Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Frešo sa chce polepšiť: Bude toto zlomový bod v kauze Gorila?

49. schôdza Národnej rady SR, na snímke Pavol Frešo
49. schôdza Národnej rady SR, na snímke Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Pavla Freša prejavovala v minulosti v kauze Gorila málo empatie k svojim voličom. Aj preto chce do Národnej rady (NR) SR predložiť návrh zákona, ktorý by Slovenskej informačnej službe (SIS) umožnil odtajniť mená politikov, ktorí boli o kauze informovaní pred tým, ako prenikla do médií. V diskusii na TABLET.TV to vyhlásil predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Samotné vyšetrovanie kauzy Gorila je podľa neho vecou orgánov činných v trestnom konaní, verejnosť však má právo vedieť, ktorí politici o nej vedeli roky pred jej vypuknutím v médiách a verejnosť napriek tomu neinformovali. „Navrhneme Lex Gorila, zákon, ktorý umožní odtajniť, ktorí politici a v akom čase sa o Gorile dozvedeli,“ povedal.

„Aby sa prestali vykrúcať, že sa o tom dozvedeli v januári 2012, keď boli plné ulice,“ dodal Frešo, podľa ktorého by v Nemecku alebo Rakúsku bolo nepredstaviteľné, aby politici o kauze takéhoto rozsahu roky mlčali. 

V relácii komentoval aj vývoj v SDKÚ-DS, ktorá v posledných rokoch prišla takmer o všetkých členov poslaneckého klubu. „To, čo sa dialo vo vnútri SDKÚ-DS, skutočne nezodpovedá tomu, čo od tejto značky očakávali voliči. Neboli tam žiadne nové tváre a tí istí ľudia prešli do parlamentu,“ uviedol. „Naši voliči to často kritizovali a ich politická budúcnosť bola neistá,“ povedal s tým, že na rozdiel od väčšiny delegátov kongresu, väčšina funkcionárov ho na post predsedu SDKÚ-DS nepodporovala. 

„Voliči žiadali radikálnu zmenu a tá prichádza teraz. Predstavoval som si však, že bude jemnejšia a týchto ľudí dokážeme zaintegrovať. Ale funkcionársky život ich zavial niekde inde,“ povedal. Ohradil sa aj proti plánu jedného z posledných dvoch poslancov SDKÚ-DS, Ľudovíta Kaníka, založiť v strane názorovú platformu. „Od našich vlastných voličov počúvam, že sa nemáme štiepiť, že máme držať spolu, to je odkaz aj pre pána Kaníka,“ vyhlásil s tým, že SDKÚ-DS mala v posledných rokoch problémy s lojalitou svojich predstaviteľov. 

„Treba povedať dosť neustálemu opľúvaniu strany. V júni na Ústrednej rade treba doplniť vedenie o ľudí, ktorí ju už v praxi vedú, teda krajských šéfov strany,“ povedal s tým, že predsedníctvo SDKÚ-DS zasadne už na budúci týždeň.

Hoci väčšina parlamentnej opozície, vrátane Kaníka, podporovala na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Maroša Žilinku, SDKÚ-DS nominovala Karola Mitríka, ktorý bol napokon vďaka podpore Smeru-SD aj zvolený. „Svojho kandidáta na post šéfa NKÚ sme dali skôr, ako táto „akože jednota“ opozície vznikla. O našom kandidátovi sme povedali, že je o dve triedy lepší, ako tí, ktorí kandidovali predtým,“ oponuje Frešo. 

„Ani minútu by nebol riaditeľom SIS, keby nemal dôveru tých ministrov, ktorí ho teraz ako opoziční poslanci kritizovali. Som presvedčený, že už po sto dňoch bude NKÚ vyzerať úplne inakšie, ako keď ho pán Mitrík preberal. Budem prvý, kto ho bude kritizovať, ak to tak nebude,“ uzavrel s tým, že podľa neho je dôležitejšia odbornosť kandidáta ako aktuálne politické postoje väčšiny opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu