Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V kauze s Hedvigou Malinovou chcú doplniť dôkazy

Hedviga Malinová
Hedviga Malinová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V prípade Hedvigy Žákovej - Malinovej treba podľa generálnej prokuratúry doplniť dôkazy, pričom prípravné konanie by sa malo skončiť do konca tohto roka.

"Preskúmaním vyšetrovacieho spisu sa zistilo, že je potrebné doplniť dokazovanie o konkrétne dôkazné prostriedky. Vzhľadom na neverejný charakter prípravného konania ich nebudeme bližšie uvádzať," povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Bývalá študentka a dnes matka dvoch detí Malinová - Žáková už roky čelí obvineniam z údajnej krivej výpovede, vyšetrovanie vedie generálna prokuratúra. 

Generálna prokuratúra ešte v auguste oznámila, že prípad Malinovej -Žákovej bude dozorovať iný prokurátor než ten, ktorému bol pôvodne pridelený. "Vzhľadom na to, že boli zistené aj prieťahy v prípravnom konaní, prokurátor, ktorý bude vec ďalej realizovať, určil aj predpokladaný termín ukončenia prípravného konania do konca roka 2013," dodala Tökölyová s tým, že o výsledku prípravného konania budú verejnosť informovať. 

Obhajca Hedvigy Žákovej - Malinovej Roman Kvasnica je zvedavý, ako a kto bude v prípade ďalej konať. "Sám som zvedavý, ako a kto bude ďalej v tejto veci konať," povedal. Zároveň očakáva, že bude zverejnené, z akých dôvodov bola vec odňatá predchádzajúcemu prokurátorovi. Podľa jeho slov Hedviga Žáková - Malinová doteraz nevie, z akého konkrétneho protiprávneho konania je obvinená. "Verím, že nové vedenie Generálnej prokuratúry SR nebude pokračovať v porušovaní jej práva na obhajobu. Ona sa totiž nevie účinne brániť, pokiaľ orgány činné v trestnom konaní neoznámia, v čom konkrétnom mala podľa ich názoru v roku 2006 klamať," povedal. "Keby hneď v roku 2007 bola rozhodujúca právna rovina a nie politikum, ktoré bolo do veci vnesené, tak každý odborník na trestné právo by zaujal názor, že by mohlo ísť aj tak len o priestupok," dodal Kvasnica. 

Hedviga Malinová prišla 25. augusta 2006 na skúšku do školy v Nitre zbitá a s popísanou blúzou (nápis: Maďari za Dunaj), pričom podľa nej na ňu zaútočila dvojica mužov so slovami „Na Slovensku po slovensky“. Polícia však prípad už po 16 dňoch uzavrela s tým, že sa nestal tak, ako ho popísala. Na tento postup sa sťažovala Hedviga Európskemu súdu pre ľudské práva žalobou na štát. Prípad sa skončil dohodou o zmieri, Radičovej kabinet vyslovil nad prípadom poľutovanie. Bývalá študentka však už roky čelí obvineniam z údajnej krivej výpovede. Vyšetrovanie vedie generálna prokuratúra, prípad je stále len v prípravnej fáze. Prokuratúra trvala na tom, že si Hedviga národnostne motivovaný útok vymyslela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu