Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza Hedviga pokračuje: Dnes sa podrobila psychiatrickému vyšetreniu

Hedviga Malinová Žáková
Hedviga Malinová Žáková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na základe rozhodnutia úkonu novej dozorujúcej prokurátorky Generálnej prokuratúry SR sa dnes Hedviga Malinová Žáková podrobila psychiatrickému vyšetreniu v Bratislave.

Nové vyšetrenie duševného stavu však odborníci považujú za nemožné, pretože Hedviga uviedla, že sa cíti pod nátlakom. "Znalecké dokazovanie musí však pokračovať, pretože je možné za prítomnosti znalcov vypočuť všetky osoby, ktoré pozorovali jej stav, respektíve lekárov, ktorí ju v minulosti ošetrovali a liečili," povedal dnes právny zástupca Roman Kvasnica. Dnešné vyšetrenie prebiehalo na základe rozhodnutia Okresného súdu v Nitre.

V prípade údajnej krivej výpovede Hedvigy je ešte potrebné doplniť dokazovanie. Dnes o tom v druhej polovici septembra informovala vtedajšia hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová po tom, ako novo určený prokurátor prípad preskúmal.

"Preskúmaním vyšetrovacieho spisu sa zistilo, že je potrebné doplniť dokazovanie o konkrétne dôkazné prostriedky. Tieto vzhľadom na neverejný charakter prípravného konania nebudeme bližšie uvádzať," povedala vtedy Tökölyová. V súčasnosti tento prípad dozoruje iný prokurátor ako ten, ktorému bola pôvodne pridelená.

"Vzhľadom na to, že boli zistené aj prieťahy v prípravnom konaní, prokurátor, ktorý bude vec ďalej realizovať, určil aj predpokladaný termín ukončenia prípravného konania do konca roka 2013," informovala v septembri ďalej hovorkyňa.

Celá kauza vznikla po tom, čo 25. augusta 2006 dvaja holohlaví mladíci údajne prepadli v Nitre vtedy 23-ročnú Hedvigu M., surovo ju dokopali, okradli a na tričko napísali protimaďarské heslá.

Študentka neskôr udala, že sa tak stalo, keď išla na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií Univerzity Konštantína Filozofa a do mobilu hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie útoku ukončila 11. septembra 2006 so záverom, že skutok sa nestal. Od 14. mája 2007 je stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu