Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Streľba pred hotelom je len výtržníctvo: Salmanov dostal pokutu 3 500 eur

Alexander Salmanov
Alexander Salmanov (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Alexandra S. dnes prvostupňový súd uznal vinného z prečinu výtržníctva v prípade streľby spred bratislavského hotela z marca 2011. Okresný súd Bratislava I udelil Alexandrovi S. peňažný trest 3 500 eur. Ak tak neurobí, pôjde na pol roka do väzenia, okrem toho mu prepadne použitá pištoľ. Rozsudok nie je právoplatný, pretože obhajca obžalovaného sa hneď odvolal. Prokurátor sa, naopak, možnosti odvolania vzdal.

Samotný Alexander S. si rozsudok nevypočul. Ráno ho síce na pojednávanie eskortovali z väzby, no zakrátko ho mohli strážnici odviesť. Požiadal totiž o konanie v jeho neprítomnosti, čomu sudca vyhovel. Ani prokurátor netrval na tom, aby bol na pojednávaní osobne prítomný. Alexander S. momentálne sedí vo väzbe aj so svojím otcom Sergejom, v apríli ich zadržali policajti a následne obvinili z podplácania. 

V záverečnej reči žiadal prokurátor pre Alexandra S. trest na spodnej hranici sadzby s podmienečným odkladom na jeden rok. Obhajca naopak žiadal, aby ho súd oslobodil, pretože sa síce skutok stal, ale nie je trestným činom, keďže Alexander S. konal v tom čase pod silným rozrušením. 

Sudca po vynesení rozsudku povedal, že súd si musel hlavne vyjasniť, či pri streľbe mercedes cúval smerom k obžalovanému alebo išiel preč. Sudca sa opieral najmä o výpovede nezaujatých svedkov. „Aj keď bol obžalovaný v rozrušení, mohol svoje konanie ovládnuť,“ vyhlásil sudca. 

Prokurátor na dnešnom pojednávaní prečítal list, ktorý údajne písal Ľubomír Somorovský Alexandrovmu otcovi Sergejovi ešte pred marcovou streľbou. V liste Sergejovi S. píše, že v jeho kanceláriách mal umiestnené kamery a odpočúvacie zariadenie. "Do posledných dní som mal v tvojej kancelárii a samozrejme aj vo všetkých ostatných kanceláriách kamery s mikrofónmi a mimo toho v tvojej ešte jednu plošticu, ktorá nereaguje na to rušenie, aj to rušenie je už dva roky nefunkčné, pretože som tam posunul frekvencie a ruší to niečo úplne iné a nie hlas, takže aj zvonka je všetko počuť, keď treba, ale netreba, lebo všetko mám nahraté. Viem všetko, čo si o mne kedy povedal, s kým a komu, viem všetko, čo riešiš, čo sa chystáš urobiť, všetky stratégie, podvody..." List je súčasťou podanej obžaloby na Somorovského pre vydieranie. Na dnešnom pojednávaní prečítali tiež výpoveď svedka udalosti, ktorého sa nepodarilo predvolať ani predviesť. Svedok streľby bol v tom čase šoférom v hoteli Kempinski. Vo výpovedi pred vyšetrovateľom uviedol, že keď išiel preparkovať auto, ktoré zavadzalo inej limuzíne, spozoroval strieborný mercedes, na ktorý strieľal muž v bielej mikine. Muža vraj do tváre nevidel, podľa svedka padli tri rýchle výstrely, pričom strelec bol od mercedesa podľa neho vzdialený asi tri metre. 

Na poslednom pojednávaní, ktoré bolo v máji, vypovedal znalec, ktorý skúmal zbraň, náboje a poškodené koleso mercedesu. Podľa prokurátora sa zistilo, že tri nábojnice nájdené na mieste činu pochádzali z tejto zbrane. 

Alexandrovi S. hrozil trest šesť mesiacov až tri roky. Podľa obžaloby 14. marca 2011 strieľal pred bratislavským hotelom Kempinski na auto podnikateľa Ľubomíra Somorovského. Otec obžalovaného Sergej S. bol v minulosti obvinený z podvodu, keď údajne bezodplatne získal podiel v spoločnosti AB Kozmetika falošným podpisom podnikateľa Somorovského. Podľa medializovaných informácií mohla streľba súvisieť práve so sporom o spomínanú firmu. 

Rodina S. vlastní niekoľko firiem, ktorých predmetom je okrem iného aj výroba alkoholu, prenájom nehnuteľností a výroba kozmetiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu