Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Salmanovci sa na slobodu zatiaľ nedostanú, zostávajú vo väzbe

Salmanovci predvedení na súd
Salmanovci predvedení na súd (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Sergej Salmanov a jeho syn Alexander Salmanov, ktorí sú obvinení v korupčnej kauze, zostávajú naďalej vo väzbe za mrežami.

Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd SR na svojom neverejnom zasadnutí, keď zamietol žiadosti obvinených o prepustenie z väzby. U obvinených sa dôvody väzby zmenili na dôvod možného ovplyvňovania svedkov. Informovala o tom dnes kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR (NS SR). 

Na strane druhej sťažnosť prokurátora voči januárovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), ktorý odmietol prijať obžalobu v korupčnej kauze Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra Salmanova, evidujú na NS SR od začiatku februára. V tejto veci ešte nie je určený termín zasadnutia.

ŠTS v Pezinku 10. januára odmietol obžalobu na ruského podnikateľa Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra Salmanov v korupčnej kauze a vrátil ju prokurátorovi, pretože "zistili závažné procesné chyby a porušenia práv obhajoby". Uviedla to vtedy hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková s tým, že sa rozhodovalo na neverejnom zasadnutí. Obaja muži sú obvinení z korupcie, riaditeľke daňového úradu mali sľúbiť 100-tisícový úplatok.

Uznesenie nebolo právoplatné, prokurátor aj obvinení mali zákonnú lehotu na podanie sťažnosti na NS. Obvinení tiež žiadali súd, aby ich prepustil z väzby na slobodu a aj o týchto žiadostiach sa malo vtedy rozhodnúť. Keď ich súd oboznámil s tým, že obžalobu vrátil, obaja podľa hovorkyne stiahli svoje žiadosti o prepustenie z väzby.

Obžalobu z korupcie podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na ŠTS vlani 25. septembra. Polícia Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra obvinila z korupcie v apríli 2013 a odvtedy sú vo väzbe. Ak by ich uznali za vinných, hrozí im pobyt vo väzení na päť až 12 rokov. Sergeja Salmanova neskôr obvinili aj z pokusu o spáchanie 75-miliónového podvodu.

Alexandra Salmanova odsúdil 23. januára Krajský súd v Bratislave (KS) právoplatne na peňažitý trest vo výške 3500 eur za prečin výtržníctva v kauze streľby na auto bývalého spoločníka jeho otca Ľubomíra S. pred bratislavským hotelom Kempinski z roku 2011.

KS tak na svojom verejnom zasadnutí potvrdil minuloročný septembrový rozsudok Okresného súdu Bratislava I v tejto veci. Odvolací súd skutkové zistenia nižšieho súdu pokladal za správne. Uviedol to v zdôvodnení verdiktu predseda senátu KS. Nikto zo svedkov nepotvrdil, že by obžalovaný konal v nutnej obrane, teda že Ľubomír S. na neho autom cúval. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu