Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Matovič: V parlamente sa "slope" vo veľkom, Paška má dôkazy

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na pôde Národnej rady (NR) SR sa "slope" alkohol vo veľkom, pričom dôkaz má v rukách predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že Paška by mal zverejniť zábery zo všetkých kamier, ktoré v parlamente sú, aby bolo jasné, odkiaľ ráno upratovačky vynášajú fľaše od alkoholu.

 "Tu nie že sa pije, tu sa slope. Ak chce pán Paška očistiť parlament od nášho obvinenia, že sa tu slope, stačí, aby povedal jediné slovo - zverejniť. Teda zverejniť zábery všetkých kamier," apeloval. Ak záznamy nezverejní, podľa Matoviča to znamená, že Paška chce alkoholikov kryť a dovoľovať, aby alkoholici rozhodovali o osude miliónov ľudí. Keďže zo skoršieho rozhodnutia súdu vyplýva, že záznamy z bezpečnostných kamier v parlamente sa zverejňovať nemôžu, Matovič volá po zmene legislatívy. "Nevidím žiaden dôvod, aby neboli zábery z pracovných priestorov najvyššieho zákonodarného zboru prístupné verejnosti."

Líder OĽaNO zároveň trvá na tom, že asistentka poslanca Jána Mičovského (OĽaNO) Ingrid Vanerková dnes skoro ráno videla upratovačku, ako vynáša množstvo fliaš od alkoholu z priestorov, kde majú kancelárie poslanci Smeru-SD. Toto svedectvo predniesla Vanerková pred médiami osobne. Pôvodne Matovič hovoril, že išlo o fľaše z priestorov poslaneckého klubu Smeru-SD, ktoré sú v hlavnej budove parlamentu. Podľa jeho slov došlo z jeho strany k chybnej interpretácii.

V súvislosti s potýčkou medzi poslancami Smeru-SD a Jozefa Viskupiča (OĽaNO) zdôraznil, že jej príčinou bol práve alkohol. "Ak by pán predseda Paška dlhodobo nekryl doslova aj alkoholikov v radoch poslancov, tak by k žiadnej bitke neprišlo. To, čo tam predvádzali poslanci Smeru-SD, to triezvy človek neurobí," myslí si. Napriek tomu by na mieste Viskupiča trestné oznámenie nepodával, keďže dôležitejšie je podľa neho morálne odsúdenie.

 Paška dnes vyhlásil, že nehodlá skúmať, či bol niektorý z poslancov Smeru-SD v utorok (18.9.) počas nočného rokovania pod vplyvom alkoholu, ako to tvrdili viacerí opoziční poslanci. Podľa jeho slov je to individuálna záležitosť každého. Na otázku, či vie niečo o tom, že by poslanci Smeru-SD v noci pili, odvetil, že sa celú noc venoval vedeniu schôdze. "Sú to veci, ktoré nehodlám skúmať," vyhlásil.

Na margo spomínanej potýčky povedal, že všetko začal Matovič, keď zozadu napadol Jozefa Valockého (Smer-SD). "Na videu jasne vidieť, že Matovič bol ten, kto zozadu poslanca Smeru-SD napadol a začal ho strkať. To, že došlo potom k naťahovačke o figurínu, bolo strkanie a nič nenasvedčuje tomu, čo prezentujú poslanci Matovič a Viskupič," povedal. Novinárom zároveň ponúkol záznam z chodby, na ktorej potýčka pokračovala.

Výbor požiada o záznamy z potýčky medzi poslancami Smeru a OĽaNO

Parlamentný mandátový a imunitný výbor požiada Kanceláriu Národnej rady SR o všetky dostupné obrazové či zvukové záznamy z potýčky medzi poslancami Smeru-SD a OĽaNO. Na budúci utorok ich posúdi a na základe vyhodnotenia si pozve aktérov incidentu, ku ktorému došlo v noci na mimoriadnej schôdzi k návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Chceme podľa záznamov zistiť, ktorí poslanci by mohli podliehať možnej disciplinárnej právomoci výboru," povedal po rokovaní výboru jeho šéf Miroslav Číž (Smer-SD). Za hlavných aktérov potýčky považuje Igora Matoviča, Jozefa Viskupiča (obaja OĽaNO) a Ivana Vargu zo Smeru-SD. K incidentu došlo po tom, čo poslanci vládnej strany chceli zo sály vyniesť maketu premiéra. Priniesol ju tam líder OĽaNO Igor Matovič potom, čo predseda vlády odišiel z pléna počas schôdze, na ktorej sa diskutuje o jeho odvolaní. Poslanec Smeru-SD Ivan Varga sa pokúsil maketu vyniesť mimo rokovacej sály. Niektorí sociálni demokrati označujú maketu za dehonestujúcu.

Matovič žiadal o vrátenie makety, ktorá je jeho súkromným majetkom. Následne mali poslanci Smeru-SD fyzicky napadnúť Jozefa Viskupiča (OĽaNO). Mimo rokovacej sály sa mal niekto zo Smeru-SD spýtať Viskupiča, či chce ísť za maketou prepadnutou cez zábradlie. Viskupič po incidente navštívil parlamentného lekára. "Mám 1,5-centimetrovú tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve," uviedol. Konanie údajných útočníkov zo Smeru-SD pripisuje alkoholu. "Viacerí boli výrazne pod vplyvom alkoholu," povedal Viskupič.

Poslanci Smeru-SD Jozef Valocký a Ivan Varga, ktorí mali Viskupiča napadnúť, odmietajú, že by ho atakovali. Nevylučujú, že pri vzájomnej roztržke mohlo dôjsť z ich strany k fyzickému kontaktu, avšak bola to podľa nich len reakcia na fyzické útoky poslancov za OĽaNO. "Z videozáznamu zverejneného v médiách je zrejmé, že poslanec za OĽaNO Igor Matovič stihol ešte predtým v pléne fyzicky napadnúť Jozefa Valockého," uviedli poslanci Varga a Valocký vo svojom stanovisku.

Ich kolegovia nepotvrdili, že by poslanci Smeru-SD boli pod vplyvom alkoholu. "Nič o tom neviem," odpovedal Číž na otázku, či poslanci Smeru-SD popíjali počas mimoriadnej schôdze. V súvislosti s údajnou opitosťou Vargu Číž uviedol, že poslanec Smeru-SD má vážne zdravotné problémy. "Nebudem hovoriť o jeho diagnóze, ale má takú diagnózu, ktorá viac-menej vylučuje požívanie alkoholu," poznamenal Číž. Na údajné popíjanie poslancov Smeru-SD reagoval aj tým, že videl Matoviča "ako so skupinou novinárov organizoval vyhadzovanie fliaš z kontajnerov a aranžoval to, aby to veľmi dobre vyzeralo".

 Miroslav Kadúc z OĽaNO sa svojich kolegov z klubu zastal. "Pán Matovič si bránil súkromný majetok. A pred sálou bola jemu aj pánovi Viskupičovi obmedzená osobná sloboda," opísal Kadúc, ktorý pripomenul aj Viskupičove zranenia. Odmieta označovanie tohto útoku za štandardnú strkanicu. "Toto nie je strkanica, toto bolo neférové a nechlapské," povedal. Útok podľa Kadúca nepatrí len do výboru, ale aj orgánom činným v trestnom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu