Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súd odročil proces v kauze Veľký Slavkov, nedostavil sa obhajca

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Pre ospravedlnenú neúčasť advokáta v dôsledku práceneschopnosti Okresný súd Bratislava I odročil dnes hlavné pojednávanie s bývalým námestníkom Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislavom B. v kauze Veľký Slavkov.

Obžalovaný nesúhlasil s procesom bez účasti svojho právneho zástupcu, preto samosudca dnešné pojednávanie odročil na 19. decembra. V prípade by malo vypovedať ešte minimálne osem svedkov. Väčšina z nich sa dnes na súd dostavila. Prokurátorka Generálnej prokuratúry SR by súhlasila aj s čítaním výpovedí svedkov z prípravného konania, vyjadriť sa k tomu však musí aj protistrana.

Žiadny zákon nezakazoval, aby sa reštituenti z južného Slovenska mohli stať vlastníkmi pôdy pod Tatrami. Tvrdil to na začiatku septembra obžalovaný Branislav B., ktorý je na Okresnom súde Bratislava I obžalovaný zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Na poslednom pojednávaní, ktoré sa uskutočnilo 4. septembra, vypovedal exnámestník Slovenského pozemkového fontu (SPF) po prvý raz. Napriek tomu, že súd o jeho výpovedi bol informovaný už v júli, dozorujúca prokurátorka sa to dozvedela až v deň pojednávania.

"V tom čase zákon neukladal presne, kde má oprávnená osoba nárok, lebo nárok, keď vznikol, tak mala nárok na pozemok v rámci Slovenskej republiky," povedal pred súdom Branislav B. Obžalovaný je z toho, že zabezpečil prípravu zmlúv na štyroch reštituentov, avšak tí podľa prokuratúry nevyužili riadny postup, teda neobrátili sa na regionálne úrady SPF. Okrem dvoch interných predpisov tým obvinený podľa obžaloby v roku 2007 porušil aj zákon o pozemkových úpravách, štatút SPF a zákon o úprave vlastníckych vzťahov k pôde.

Kto spomínané zmluvy pripravil, Branislav B. na súde neprezradil. Tvrdil, že pripravilo ich jemu podriadené oddelenie prevodov a prenájmu. Tomu šéfovala Helena Osuská, polícia ju pôvodne tiež obvinila. Branislav B. na otázku prokuratúry, aby vysvetlil, prečo mala jedna z reštituentiek trvalý pobyt u jeho matky, odpovedal, že o tom v čase, keď bol v SPF, nevedel a dozvedel sa to až z novín. 

Kauza Veľký Slavkov, ktorá stála miesto v SPF Branislava B., a Miroslava Jureňu z ĽS-HZDS pripravila o kreslo ministra pôdohospodárstva, prepukla po tom, ako vyšlo najavo, že viac ako milión štvorcových metrov pôdy, ktorej hodnota by sa mohla vyšplhať na 1,5 miliardy Sk (49,8 milióna eur), sa krátko po reštitúcii ocitlo v rukách firmy GVM. Tá mala údajne blízko k ĽS-HZDS a za pozemky zaplatila necelých 13 miliónov Sk (431.500 eur). 

Za zmarenú investíciu vo Veľkom Slavkove žaluje cyperská firma Ermanno Trade and Invest Limited Slovenský pozemkový fond o náhradu škody spolu vo výške 100 miliónov eur. Podľa cyperskej firmy dal SPF trom slovenským firmám, AR park, AR golf a AR city sľub, že sa dostanú k pozemkom na výstavbu rekreačného areálu, lenže SPF ich napokon previedol na iné osoby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu